Jaglanki w takiej wersji jeszcze nie jadłeś. Pożywne śniadanie nie na słodko
Masz dość jaglanki na słodko? Marzy ci się wytrawne śniadanie, jednak nie chcesz rezygnować z kaszy jaglanej? Mamy na to radę. Wykorzystaj sezonowe dary natury i zrób jaglankę z kurkami. Przepis na nią jest banalnie prosty, a smak po prostu nieziemski.
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ponieważ pozyskuje się ją ziaren prosa, będącego cennym źródłem białka i aminokwasów. Warto zatem jeść jaglankę na śniadanie, ale nie tylko na słodko. Tym razem przedstawiamy przepis na jej wytrawną wersję z kurkami, które również mają wiele właściwości zdrowotnych.
Sezon na zbieranie grzybów trwa w najlepsze. Obecnie w wielu daniach królują wszystkim znane kurki. Dlaczego warto je jeść?
Kurki można jeść, będąc na diecie redukcyjnej, ponieważ w 100 g mają jedynie 60 kcal. Zawierają dużo wartościowego białka, błonnika, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1. Stanowią też źródło minerałów tj. miedź, cynk, wapń, sód, magnez, potas, chlor, żelazo, siarka, mangan, fosfor i fluor.
Te grzyby mają związki fenolowe, o właściwościach przeciwutleniających, które chronią przed wolnymi rodnikami. Kurki są polecane osobom walczącym z pasożytami. Działają też przeciwwirusowo i antybakteryjnie, dlatego warto spożywać je w trakcie infekcji (w surowej postaci). Poza tym wpływają pozytywnie na wzrok, wątrobę i układ odpornościowy.
Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy mogą jeść te grzyby. Zaliczamy je do produktów ciężkostrawnych, dlatego odradza się ich spożywanie przez dzieci do siedmiu lat, osoby starsze i te z problemami gastrycznymi.
W jaglance z kurkami ważne są przyprawy, które nadadzą daniu odpowiedni smak. Oto lista potrzebnych składników:
- 90 g kaszy jaglanej;
- 200 g kurek;
- 1 łyżka płatków drożdżowych;
- 2 liście laurowe;
- 1 goździk;
- 1 ziarno ziela angielskiego;
- 1 łyżka oleju;
- szczypta soli;
Na początek wsyp kaszę jaglaną do rondelka i zalej ją wrzący wodą. Potem mieszaj całość, odlej wodę i powtórz czynność.
Gdy kasza została sparzona, to dolej do niej 200 ml wody, dodaj wszystkie przyprawy i przykryj garnek. Następnie postaw go na wrzątku, doprowadź jaglankę do wrzenia i gotuj ją przez 3 minuty na małym ogniu.
W kolejnym kroku zajmij się kurkami - wrzuć je do miski z zimną wodą, przemyj i wyłóż na ręcznik papierowy. Grzyby oczyść, osusz, a większe okazy przekrój na pół.
Potem smaż kurki na rozgrzanym oleju przez 3 minuty, a na koniec dodaj do nich kaszę jaglaną i płatki drożdżowe. Całość smaż przez 5 minut, cały czas mieszając danie. Możesz posypać je szczypiorkiem.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki