Reklama
Reklama

Jaglanki w takiej wersji jeszcze nie jadłeś. Pożywne śniadanie nie na słodko

Masz dość jaglanki na słodko? Marzy ci się wytrawne śniadanie, jednak nie chcesz rezygnować z kaszy jaglanej? Mamy na to radę. Wykorzystaj sezonowe dary natury i zrób jaglankę z kurkami. Przepis na nią jest banalnie prosty, a smak po prostu nieziemski.

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ponieważ pozyskuje się ją ziaren prosa, będącego cennym źródłem białka i aminokwasów. Warto zatem jeść jaglankę na śniadanie, ale nie tylko na słodko. Tym razem przedstawiamy przepis na jej wytrawną wersję z kurkami, które również mają wiele właściwości zdrowotnych.

Dlaczego warto jeść kurki? Właściwości zdrowotne

Sezon na zbieranie grzybów trwa w najlepsze. Obecnie w wielu daniach królują wszystkim znane kurki. Dlaczego warto je jeść?

Kurki można jeść, będąc na diecie redukcyjnej, ponieważ w 100 g mają jedynie 60 kcal. Zawierają dużo wartościowego białka, błonnika, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1.  Stanowią też źródło minerałów tj. miedź, cynk, wapń, sód, magnez, potas, chlor, żelazo, siarka, mangan, fosfor i fluor. 

Te grzyby mają związki fenolowe, o właściwościach przeciwutleniających, które chronią przed wolnymi rodnikami. Kurki są polecane osobom walczącym z pasożytami. Działają też przeciwwirusowo i antybakteryjnie, dlatego warto spożywać je w trakcie infekcji (w surowej postaci). Poza tym wpływają pozytywnie na wzrok, wątrobę i układ odpornościowy.

Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy mogą jeść te grzyby. Zaliczamy je do produktów ciężkostrawnych, dlatego odradza się ich spożywanie przez dzieci do siedmiu lat, osoby starsze i te z problemami gastrycznymi.

Przepis na jaglankę z kurkami

W jaglance z kurkami ważne są przyprawy, które nadadzą daniu odpowiedni smak. Oto lista potrzebnych składników:

  • 90 g kaszy jaglanej;
  • 200 g kurek;
  • 1 łyżka płatków drożdżowych;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 goździk;
  • 1 ziarno ziela angielskiego;
  • 1 łyżka oleju;
  • szczypta soli;

Na początek wsyp kaszę jaglaną do rondelka i zalej ją wrzący wodą. Potem mieszaj całość, odlej wodę i powtórz czynność. 

Gdy kasza została sparzona, to dolej do niej 200 ml wody, dodaj wszystkie przyprawy i przykryj garnek. Następnie postaw go na wrzątku, doprowadź jaglankę do wrzenia i gotuj ją przez 3 minuty na małym ogniu. 

W kolejnym kroku zajmij się kurkami - wrzuć je do miski z zimną wodą, przemyj i wyłóż na ręcznik papierowy. Grzyby oczyść, osusz, a większe okazy przekrój na pół. 

Potem smaż kurki na rozgrzanym oleju  przez 3 minuty, a na koniec dodaj do nich kaszę jaglaną i płatki drożdżowe. Całość smaż przez 5 minut, cały czas mieszając danie. Możesz posypać je szczypiorkiem. 

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadania