Reklama
Reklama

Jaglanki w takiej wersji jeszcze nie jadłeś. Pożywne śniadanie nie na słodko

Masz dość jaglanki na słodko? Marzy ci się wytrawne śniadanie, jednak nie chcesz rezygnować z kaszy jaglanej? Mamy na to radę. Wykorzystaj sezonowe dary natury i zrób jaglankę z kurkami. Przepis na nią jest banalnie prosty, a smak po prostu nieziemski.

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ponieważ pozyskuje się ją ziaren prosa, będącego cennym źródłem białka i aminokwasów. Warto zatem jeść jaglankę na śniadanie, ale nie tylko na słodko. Tym razem przedstawiamy przepis na jej wytrawną wersję z kurkami, które również mają wiele właściwości zdrowotnych.

Dlaczego warto jeść kurki? Właściwości zdrowotne

Sezon na zbieranie grzybów trwa w najlepsze. Obecnie w wielu daniach królują wszystkim znane kurki. Dlaczego warto je jeść?

Kurki można jeść, będąc na diecie redukcyjnej, ponieważ w 100 g mają jedynie 60 kcal. Zawierają dużo wartościowego białka, błonnika, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1.  Stanowią też źródło minerałów tj. miedź, cynk, wapń, sód, magnez, potas, chlor, żelazo, siarka, mangan, fosfor i fluor. 

Te grzyby mają związki fenolowe, o właściwościach przeciwutleniających, które chronią przed wolnymi rodnikami. Kurki są polecane osobom walczącym z pasożytami. Działają też przeciwwirusowo i antybakteryjnie, dlatego warto spożywać je w trakcie infekcji (w surowej postaci). Poza tym wpływają pozytywnie na wzrok, wątrobę i układ odpornościowy.

Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy mogą jeść te grzyby. Zaliczamy je do produktów ciężkostrawnych, dlatego odradza się ich spożywanie przez dzieci do siedmiu lat, osoby starsze i te z problemami gastrycznymi.

Przepis na jaglankę z kurkami

W jaglance z kurkami ważne są przyprawy, które nadadzą daniu odpowiedni smak. Oto lista potrzebnych składników:

  • 90 g kaszy jaglanej;
  • 200 g kurek;
  • 1 łyżka płatków drożdżowych;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 goździk;
  • 1 ziarno ziela angielskiego;
  • 1 łyżka oleju;
  • szczypta soli;

Na początek wsyp kaszę jaglaną do rondelka i zalej ją wrzący wodą. Potem mieszaj całość, odlej wodę i powtórz czynność. 

Gdy kasza została sparzona, to dolej do niej 200 ml wody, dodaj wszystkie przyprawy i przykryj garnek. Następnie postaw go na wrzątku, doprowadź jaglankę do wrzenia i gotuj ją przez 3 minuty na małym ogniu. 

W kolejnym kroku zajmij się kurkami - wrzuć je do miski z zimną wodą, przemyj i wyłóż na ręcznik papierowy. Grzyby oczyść, osusz, a większe okazy przekrój na pół. 

Potem smaż kurki na rozgrzanym oleju  przez 3 minuty, a na koniec dodaj do nich kaszę jaglaną i płatki drożdżowe. Całość smaż przez 5 minut, cały czas mieszając danie. Możesz posypać je szczypiorkiem. 

Zobacz też:

To najzdrowszy jesienny napar. Wzmacnia serce jak plaster i koi zszargane nerwy

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadania