Doskonały barszcz wigilijny bez zakwasu. Najprostszy przepis na tradycyjną zupę
Zakwas buraczany powstaje podczas kiszenia buraków, chroniąc je przed zepsuciem i pozwalając im zachować cenne składniki odżywcze. Na jego bazie można wykonać popularny barszcz czerwony, który w Wigilię pojawia się na wielu polskich stołach. Jego przygotowanie zajmuje jednak sporo czasu, a przecież przed świętami każdy i tak jest bardzo zajęty. Doskonały barszcz wigilijny można jednak ugotować bez zakwasu. Zachwyci domowników i będzie smakował wszystkim gościom. Przedstawiamy prosty sposób na tradycyjną, wigilijną zupę.
Zgodnie ze zwyczajem, na wigilijnym stole powinien pojawić się barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa. Ten pierwszy miał gwarantować dobre zdrowie, powodzenie i pomyślność, ponieważ uważano, że czerwone buraki sprzyjają długiemu życiu. Sam barszcz czerwony miał zaś dodawać urody. Istnieje wiele przepisów na jego przygotowanie, przy czym niektóre wykorzystują wykonany uprzednio zakwas. Nie musimy jednak korzystać z zakwasu, by przygotować rewelacyjny barszcz wigilijny. Oto najprostszy przepis na tradycyjną, świąteczną zupę.
Przygotowanie barszczu wigilijnego bez zakwasu warto zaplanować na dzień poprzedzający Wigilię. Dzięki temu smak wywaru będzie bardziej intensywny, a jego kolor głębszy. Oto lista składników, potrzebnych do jego wykonania:
- 2 litry wrzątku,
- 5 dużych buraków,
- garść suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- Sól, pieprz i odrobina cukru dla smaku.
Warto pamiętać, że smak barszczu czerwonego możemy modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami, przy pomocy dodatków. Ocet i sok z cytryny dodadzą mu kwaskowatości, ale jeśli stanie się zbyt kwaśny, możemy posłużyć się cukrem, by sobie z tym poradzić.
Czytaj też: Wrzuć ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą domagać się kolejnych szklanek
Przygotowanie barszczu czerwonego bez zakwasu jest niezwykle proste i nie powinno nikomu sprawić kłopotu. Najważniejszym jego składnikiem są oczywiście buraki, które należy oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Podobnie obieramy i kroimy czosnek oraz cebulę, a następnie warzywa umieszczamy w większym garnku oraz zalewamy wrzątkiem. Dodajemy suszone grzyby i ocet, a następnie przykrywamy garnek i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobę.
Po upływie tego czasu do garnka wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sok z cytryny, a także sól i pieprz. Garnek ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy wywar, aż buraki zmiękną. Będzie to oznaczało, że barszcz czerwony jest gotowy do podania na stół.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia