Domowe łazanki z grzybami leśnymi w śmietanowym sosie. Nigdy nie jadłeś tak pysznego dania
Grzyby leśne to nieodłączny składnik świątecznych pierogów czy idealny dodatek do kapusty. Jednak w początkach sezonu warto skorzystać z ich na zupełnie inny sposób. Sprawdź, jak przygotować domowe łazanki z grzybami leśnymi, które po prostu rozpływają się w ustach.
Dziś każdy składnik łatwo dostaniesz w sklepie. Z jednej półki weźmiesz suszone grzyby, a z drugiej makaron. Jednak gotowanie na świeżych składnikach sprawi, że domowe łazanki z grzybami leśnymi zachwycą kubki smakowe wszystkich domowników.
Własnoręcznie zrobiony w domu makaron łazanki będzie dużo smaczniejszy, niż ten ze sklepu. Co więcej, jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy przygotować następujące składniki:
- 240 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczyptę soli
- wodę
Mąkę przesiewamy do miski lub bezpośrednio na stolnicę. Na środku górki robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka, olej, sól oraz ¼ szklanki wody. Całość mieszamy widelcem, a później zagniatamy, aż będzie trochę twardsze, niż na pierogi.
Uzyskane ciasto na łazanki kroimy na cztery części, przygrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie każdą część rozwałkowujemy osobno na grubość ok. 2-3 milimetrów, w zależności od upodobań. Tak przygotowane ciastko kroimy na kwadraciki i pozostawiamy na ścierce lub blacie do przeschnięcia.
Łazanki, których nie wykorzystamy, możemy bez problemu zostawić na później. Wystarczy pamiętać, by zostawić je do wyschnięcia (najlepiej na całą noc), a następnie schować w szczelnym, zamykanym pojemniku i przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Sprawdź również: Tarta z grzybami leśnymi. Szybki obiad, który smakuje jak z restauracji
Do przygotowania czterech porcji łazanek z grzybami leśnymi potrzebnych będzie:
- 450 g świeżych grzybów leśnych
- 100 g śmietany 18%
- 150 g nieugotowanego makaronu łazanki
- 75 ml oleju rzepakowego
- 1 cebula
- sól, pieprz
Najlepsze grzyby leśne do przygotowania z łazankami to borowiki, koźlarze, maślaki i podgrzybki. Natomiast jeśli chcemy, możemy zastąpić je kurkami, boczniakami, a nawet pieczarkami, jednak smak i aromat potrawy nie będzie taki sam.
Sprawdź również: Babciny sposób na duszone kurki. Dzięki temu nie będą gorzkie
Grzyby oczyszczamy z resztek igieł, mchu czy piasku, najlepiej zrobić to bez użycia wody. Następnie kroimy je w plastry lub kostkę, w zależności od naszych upodobań. Cebulę obieramy oraz kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i szklimy cebulę. Po chwili na patelnię wrzucamy grzyby i doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby smażymy bez przykrycia około 20 minut, co jakiś czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką.
W międzyczasie gotujemy makaron łazanki. Wrzucamy go do osolonej, gotującej się wody i wyjmujemy minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Odlej około ⅓ szklanki wody z gotowania łazanek, a resztę makaronu odcedź na sitku. Do wody z makaronu dodaj śmietanę, całość dobrze wymieszaj, a następnie wlej na patelnię z grzybami. Grzyby z sosem dokładanie wymieszaj i gotuj przez kilka minut bez przykrycia.
Makaron wyłóż na talerz i polej grzybami z sosem. Łazanki z grzybami leśnymi możesz przyprawić świeżym tymiankiem lub rozmarynem, by podkreślić leśny klimat dania.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia