Dodaj to do owsianki zamiast mleka. Działa przeciwzapalnie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Na śniadanie wiele osób przygotowuje owsiankę. Nie powinno to dziwić, ponieważ jest ona nie tylko zdrowa, ale i syta oraz smaczna. Zazwyczaj przygotowuje się ją na wodzie lub mleku. Warto jednak zastąpić te płyny pewnym napojem, który sprawi, że nasz posiłek będzie jeszcze zdrowszy, a dzięki niemu zadbamy m.in. o odporność czy naszą figurę. Sprawdź, co dodać do owsianki.
Owsianka znana jest z tego, że ma wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. Możemy dodatkowo zwiększyć ten efekt, dodając do niej kefir. Dzięki temu nasze śniadanie będzie jeszcze bardziej pożywne i smaczne. Wyjaśniamy, dlaczego warto dodać ten napój do płatków owsianych i jak on wpłynie na nasz organizm.
Chcąc, by nasza owsianka była jeszcze bardziej odżywcza, warto dołożyć do niej kefir. Jest to niezwykle cenny produkt, który w 100 g zawiera aż 103 mg wapnia. Co więcej, obfituje on w łatwo przyswajalne białko, które jest niezwykle ważne m.in. podczas procesu odchudzania.
Oprócz tego kefir zawiera sole mineralne oraz bakterie probiotyczne. Warto wiedzieć, że napój ten posiada większe ilości dobrych bakterii i drożdży niż jogurt, co sprawia, że ma świetny wpływ na nasze jelita. Równocześnie dzięki temu, ze kefir jest naturalnym źródłem probiotyków, to poprawia proces trawienia, a dodatkowo wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Co więcej, pozytywnie wpływa on na kości, ponieważ zawiera witaminę K2 i wspomniane już, duże ilości wapnia. Dodatkowo poprzez obecność witamin z grupy B, regularnie spożywany kefir może poprawić pracę układu nerwowego, wpłynąć pozytywnie na wygląd skóry, a dodatkowo przyczynić się do prawidłowej przemiany materii. Ma on także działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.
Co więcej, Lactobacillus, czyli bakterie pojawiające się w kefirze, wspierają organizm w radzeniu sobie ze stresem. Warto także wspomnieć, że kefir neutralizuje kwas fitynowy z płatków, który utrudnia wchłanianie minerałów z posiłku. Dzięki temu nasza owsianka będzie jeszcze zdrowsza.
Czytaj również: Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka
Przygotowanie owsianki jest niezwykle proste i możemy naszykować ją sobie nawet dzień wcześniej wieczorem, aby rano nie marnować czasu na przyrządzanie śniadania. W tym celu namaczamy ją i czekamy do rana, aż płatki zmiękną i będą gotowe do spożycia. Zalewamy ją nie mlekiem, a kefirem.
Dzięki temu posiłek ten będzie jeszcze bardziej wartościowy i stanie się śniadaniem pełnym witamin, minerałów oraz probiotyków. Po zalaniu wieczorem płatków owsianych kefirem warto rano dołożyć do nich ulubione owoce, orzechy czy nasiona, aby nie tylko wzbogacić smak posiłku, ale i zadbać o jego dodatkowe wartości odżywcze.
Pamiętajmy także, aby podczas przygotowania owsianki sięgać po płatki, które są najmniej przetworzone. Mają one niższy indeks glikemiczny po ugotowaniu, a w dodatku zawierają większe ilości błonnika. Unikajmy również dosładzania owsianki cukrem. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej słodki smak, sięgnijmy po owoce lub ewentualnie po naturalny miód, który ma działanie antybakteryjne.
Zobacz też:
Te warzywa warto jeść po przymrozkach. Są o wiele słodsze i smaczniejsze
Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci
Chcesz schudnąć? Jedz tę zupę 2 razy w tygodniu, a rozkręcisz metabolizm