Reklama
Reklama

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Szukasz pomysłu na dietetyczny obiad? Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to zacznij jeść odchudzającą zupę buraczkową, dodatkowo wzbogaconą o pewną przyprawę, wykorzystywaną głównie w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Podkręci smak tego kremu i wspomoże proces odchudzania.

Nie ma nic lepszego na chłodne dni niż talerz rozgrzewającej zupy. Jeszcze lepiej, jeśli będzie miała właściwości odchudzające. Taka jest kremowa zupa buraczkowa z kozieradką, którą można jeść na okrągło. Sprawdź przepis i dowiedz się, dlaczego pomaga w odchudzaniu. 

Kremowa zupa buraczkowa z kozieradką idealna na odchudzanie

Kozieradka jest wspaniałym dodatkiem do kremowej zupy buraczkowej. Nadaje jej wyjątkowy, pikantno-orzechowy posmak, a także słynie z właściwości odchudzających.

Ta przyprawa ma pozytywny wpływ na trawienie. Przyspiesza przemianę materii i syci na długi czas ze względu na dużą zawartość błonnika. W związku z tym zmniejsza apetyt i uczucie głodu. 

Oprócz tego działa osłaniająco i przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Co więcej, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. 

Przepis na kremową zupę buraczkową z kozieradką

Składniki na kremową zupę buraczkową z kozieradką są łatwo dostępne i kupimy je o każdej porze roku. Samo przygotowanie kremu zajmie mało czasu, bo nieco ponad pół godziny

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy buraczkowej z kozieradką? Oto lista:

  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 5 buraków;
  • 3 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 1 gruszka;
  • 1 łyżka kozieradki;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • przyprawy: sól, pieprz. 

Żeby przygotować odchudzającą zupę buraczkową, na początek musimy podsmażyć nasiona kozieradki na rozgrzanej oliwie z oliwek do momentu uzyskania aromatu. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aby się zeszkliła. 

W kolejnym kroku wlewamy bulion warzywny. Gdy się zagotuje, to dodajemy obrane i pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki i gruszkę. Zmniejszamy ogień i gotujemy wywar z warzyw przez 30 minut. 

Po tym czasie wlewamy sok z cytryny i całość doprawiamy wedle uznania. Na koniec miksujemy zupę buraczkową na gładki krem. 

Warto podawać tę zupę z kleksami jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami tj. natka pietruszki. Idealnie sprawdzą się też prażone pestki słonecznika lub dyni, a także grzanki.

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa