Ta przyprawa sprawia, że tłuszcz znika z boczków. Wystarczą dwie łyżeczki po przebudzeniu i przed snem
Jesteś na diecie odchudzającej? Chcesz przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej? Z pomocą przychodzi przyprawa, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Mowa o kozieradce, z której warto przyrządzić napar. Efekty zauważymy przy regularnym piciu napoju.
Kozieradka jest rośliną z rodziny bobowatych. Jej naturalne środowisko to Azja i Europa Wschodnia, jednak uprawia się ją na całym świecie. Tę przyprawę wykorzystujemy w kuchni, kosmetyce i medycynie naturalnej. Ma prozdrowotne właściwości, jednak mało kto wie, że może przyspieszyć spalanie tłuszczu.
Kozieradkę wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Nadaje potrawom intensywny, pikantno-orzechowy posmak. Idealnie dopełnia smak ryżu, sosów czy mięs. Oprócz tego znalazła zastosowanie w kosmetyce, a dokładniej w orientalnych wcierkach do włosów, pobudzających cebulki do wzrostu. Jakie ma właściwości zdrowotne dla naszego organizmu?
Kozieradka ma w swoich ziarnach witaminę PP, D i C oraz te z grupy B, a także minerały tj. magnez, wapń, żelazo, potas, cynk. Oprócz tego zawiera śluz polisacharydowy, który działa osłaniająco i przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Ponadto zmielone nasiona obniżają poziom cukru, a także zły cholesterol we krwi.
Kozieradka to zdrowa przyprawa, wspomagająca pracę układu pokarmowego. Przyczynia się także do spalania tkanki tłuszczowej, dlatego warto przygotować z niej napar. Jak to zrobić?
Do kubka należy wsypać dwie łyżeczki nasion kozieradki. Następnie zalewamy je wrzątkiem, a kubek przykrywamy talerzykiem na 30 minut. Napar z kozieradki należy pić dwa razy dziennie - tuż po przebudzeniu i przed snem.
Napar z kozieradki przyspiesza metabolizm, dzięki niemu możemy pozbyć się zbędnych kilogramów, w tym boczków. Pamiętajmy jednak, aby wraz z napojem stosować także zdrową i zbilansowaną dietę odchudzającą. Tylko w ten sposób przyspieszymy proces spalania tkanki tłuszczowej.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet