Reklama
Reklama

Do kremowej zupy pieczarkowym dodaję ten nietypowy składnik. Tak podają ją w restauracjach

Zupa pieczarkowa zyskała wielu fanów ze względu na kremową konsystencję oraz wyjątkowy smak i aromat. W restauracjach wzbogacają ją o jeszcze jeden składnik, który podkręca to danie. Sprawdź prosty przepis na pieczarkową w nowej odsłonie i zaskocz swoją rodzinę.

Przygotowanie zupy pieczarkowej nie wymaga specjalnych umiejętności. W kilka chwil możemy mieć pyszny, syty i rozgrzewający obiad. Jeśli chcesz, żeby twoje danie smakowało jak z restauracji, to koniecznie dodaj do niego...ser pleśniowy. Przedstawiamy przepis na francuską wersję tej zupy. 

Składniki na kremową zupę pieczarkową w wersji francuskiej

Jak sama nazwa wskazuje - podstawą zupy pieczarkowej są oczywiście pieczarki. Nie możemy również zapomnieć o mięsie i warzywach. Wiele osób dodatkowo zagęszcza ją śmietaną, aby stała się kremowa. 

W tym przepisie dodajemy także zioła prowansalskie i ser pleśniowy o intensywnym i charakterystycznym smaku. Możemy zastąpić go nieco delikatniejszym camembertem lub bri abo nawet połączyć te sery i stworzyć niesamowicie wykwintne danie. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy pieczarkowej w wersji francuskiej? Oto lista:

  • 4 średnie ziemniaki;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 500 g pieczarek;
  • 1 l bulionu grzybowego;
  • 3 łyżki masła;
  • 2 łyżki mąki;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • kilka plasterków sera pleśniowego;
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, zioła prowansalskie. 

Przepis na kremową zupę pieczarkową z serem pleśniowym

Przygotowanie kremowej zupy pieczarkowej zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia w kostkę ziemniaków. Pieczarki również obieramy, kroimy, a także podsmażamy na maśle.

W kolejnym kroku wrzucamy ziemniaki i podsmażone grzyby do garnka z gorącym bulionem i całość gotujemy około 20 minut (ziemniaki muszą zmięknąć). 

W czasie gotowania wywaru kroimy czosnek i podsmażamy go na patelni razem z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Zupę pieczarkową blendujemy na jednolitą masę i dodajemy do niej zasmażkę z czosnku oraz śmietankę. Całość ponownie gotujemy przez chwilę i doprawiamy wedle uznania. 

Zupę przelewamy na talerze i dopiero w tym momencie dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki oraz ser pleśniowy, najlepiej starty na wiórki. Wspaniale smakuje z plasterkami podsmażonych pieczarek i grzankami, a w wersji mięsnej - z podsmażonym boczkiem. 

Zobacz też:

Te naleśniki na dobre zagościły w mojej kuchni. Są o niebo lepsze od tych tradycyjnych

Znudziły ci się zwykle schabowe? Następnym razem zrób te po lubelsku

Sernik nigdy więcej nie opadnie. Cukiernik zdradza sekret puszystych wypieków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa