Reklama
Reklama

Do klasycznej sałatki dodaj na święta ten składnik. Goście zaniemówią z wrażenia

Szukasz inspiracji na świąteczną sałatkę? Postaw w tym roku na uwielbianą sałatkę z szynką i ananasem, ale tym razem w nieco zmodyfikowanej wersji. Wystarczy, że dodasz do niej jedno warzywo, a zyska wyrazisty i zupełnie nowy smak. “Zrobi robotę” na wielkanocnym stole, jeśli uzupełnisz ją o pora. Poznaj przepis, dzięki któremu nawet osoby sceptycznie nastawione do sałatki z ananasem poproszą o dokładkę.

Na świątecznym stole najlepiej sprawdzają się klasyki, takie jak sałatka jarzynowa czy sałatka z szynką i ananasem. W przypadku tej drugiej warto w tym roku nadać jej nieco innego wymiaru. Niepozorny por sprawia, że staje się wyrazista, świeża i po prostu genialna. Można uznać, że to warzywo spina w tej sałatce wszystko w całość.  

Sałatka na Wielkanoc — klasyk, ale w zmienionym wydaniu

Sałatka z szynką i ananasem to popularny przysmak, który ląduje na stołach z różnych okazji. Chętnie wykonywana jest również na Wielkanoc, gdyż jest to sprawdzone słodko-słone połączenie, które trudno zepsuć. Przez większość osób przygotowywana jest poprzez klasyczne połączenie szynki konserwowej, ananasa z puszki, kukurydzy, żółtego sera i majonezu.  

Okazuje się, że ta i tak już dobra sałatka może stać się jeszcze lepsza. Poprzez przełamanie jej łagodności można zyskać świeżą i wyrazistą sałatkę, która posmakuje absolutnie każdemu. Por sprawdzi się do tego doskonale, gdyż wprowadza “lekki pazur", przełamuje łagodność i dodaje ostrości. Tym samym popularna sałatka zyskuje zupełnie nowy charakter, którym zachwycisz domowników oraz swoich gości.  

Jak wiadomo, sałatki mają to do siebie, że z łatwością można modyfikować ich skład, dodając lub odejmując poszczególne składniki. Nie inaczej jest w przypadku tej sałatki, którą wiele osób uzupełnia, chociażby o zielony groszek. Ciekawą propozycją jest także zmieszanie majonezu z jogurtem naturalnym, dzięki czemu sałatka zyskuje lżejszego charakteru. Opcji modyfikacji jest naprawdę sporo, ale w tym roku skieruj swoją uwagę na przepis z dodatkiem pora. Po prostu warto.

Zobacz także: Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis 

Jak zrobić sałatkę z szynką, ananasem i porem? Znika z miski jako pierwsza

Sałatka z szynką i ananasem jest banalna w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się na każdą okazję. Warto przygotować ją również na Wielkanoc, gdyż będzie idealna jako przekąska pomiędzy świątecznymi daniami. Z dodatkiem pora zachwyci swoim smakiem. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:  

  • 150 g szynki konserwowej  
  • 1 puszka ananasa  
  • 1 puszka kukurydzy  
  • 200 g żółtego sera 
  • 60 g majonezu  
  • 1 por (tylko biała część) 
  • Sól i pieprz  

Sposób przygotowania:  

Przyrządzanie sałatki zacznij od pokrojenia szynki w kostkę. Następnie odsącz ananasa z syropu, pokrój go na mniejsze kawałki i dodaj do szynki. Do miski wrzuć również odsączoną z zalewy kukurydzę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do pozostałych składników. 

Teraz zajmij się porem. Pokrój go w cienkie półplasterki i przelej go wrzątkiem, aby pozbyć się ostrego smaku, ale tym samym zachować jego wyrazisty charakter. Wymieszaj go wraz z innymi składnikami w dużej misce. Dadaj majonez, dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie wymieszaj. Sałatkę włóż do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć". Smacznego!  

Zobacz też:

Ta wielkanocna sałatka nie musi się przegryzać. Zrobisz ją na ostatnią chwilę

Ta karpatka nie ma ani grama cukru, a smakuje doskonale. Idealna na święta bez zbędnych kilogramów

Zrób na święta babkę z zajączkiem lub barankiem. Wygląda, jak z cukierni, a jest banalnie prosta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | sałatki