Reklama
Reklama

Do kawy podaję gościom "dziada podlaskiego". Zawsze proszą o dokładkę

To ciasto idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. Jego nazwa może cię zaskoczyć, jednak smakuje obłędnie i jest łatwe w przygotowaniu. Aby się udało, nie musisz mieć dużego doświadczenia w pieczeniu. Gdy nałożysz go gościom na talerze, będą błagać o dokładkę, dlatego najlepiej od razu zrób podwójną porcję.

"Dziad podlaski" to wyjątkowe ciasto, które warto robić jak najczęściej. Mimo swojej specyficznej nazwy smakuje fenomenalnie, jest puszyste, wilgotne i miękkie w środku. Ma wyraźnie wyczuwalną korzenną nutę i zrobisz go od podstaw w niecałą godzinę, nawet gdy twoi goście będą już w drodze.

Jest jak brownie, szarlotka i piernik w jednym deserze, dlatego nie powinieneś zwlekać z jego spróbowaniem. Im wcześniej to nastąpi, tym szybciej zakochasz się w nim bez pamięci. Najlepiej jeszcze dziś zapoznaj się przepisem na dziada podlaskiego i spróbuj samodzielnie go przygotować.

Co to jest "dziad podlaski"? To pyszne ciasto dobrze znane jest części Polaków

"Dziad podlaski" to tradycyjne ciasto o podlaskich korzeniach, które wizualnie bardzo podobne jest do piernika lub brownie. Strukturą może się jednak bardziej kojarzyć z pieczywem, a smakiem także nieco z szarlotką z uwagi na składniki, z których jest przygotowywany.

Ciasto wyrabiane jest na bazie mąki, cukru, oleju i jabłek. Często, aby podbić smak dziada podlaskiego i dodać mu korzennej nuty, dodaje się do niego także cynamon. Można urozmaicić go także o bakalie, kakao, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową czy kwaśną śmietanę. Nie trzeba go ucierać ani chłodzić.

Może cię zainteresować: Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis

"Dziad podlaski" - przepis, który skradnie twoje serce. Lista składników

Oto przepis na "dziada podlaskiego", który skradnie twoje serce. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, które trzeba wrzucić go miski, wymieszać i wylać go formy.

Dziad podlaski - składniki podstawowe:

  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • olej - 1 szklanka
  • kakao - 1 łyżka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jajka - 4 sztuki
  • jabłka - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • orzechy włoskie - 1 szklanka
  • sól - odrobina

Dziad podlaski - składniki dodatkowe (na polewę):

  • gorzka czekolada - 150 g
  • mleko - 5 łyżek
  • orzechy włoskie - 2 garście

Jak przygotować "dziada podlaskiego" krok po kroku?

Obierz jabłka i pokrój je w drobniuteńką kosteczkę (możesz także zetrzeć je na tarce). Dodaj do nich cynamon i wymieszaj. Rozbij orzechy włoskie za pomocą wałka na maleńkie fragmenty. 

Wbij do miski jajka i ubij je tak, aby powstała puszysta niczym chmurka masa. Dodaj do niej cukier oraz olej, a następnie połącz produkty za pomocą miksera. W drugim naczyniu umieść suche składniki, czyli sodę, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i odrobinę soli. 

Stopniowo dodawaj do suchych składników mokre. Wymieszaj je dokładnie tak, by połączyły się w jedną całość. Na samym końcu dorzuć także pokrojone wcześniej jabłka i orzechy i wymieszaj to wszystko.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i piecz przed 40 minut. Gdy będzie gotowe, poczekaj, aż ostygnie. 

W międzyczasie możesz zająć się przygotowywaniem polewy w rondelku. Włóż tam połamaną czekoladę, mleko i gotuj do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. Przelej polewę na ciasto, rozprowadź ją po nim i przyozdób orzechami włoskimi (może być także lukier, migdały lub wiórki kokosowe).

Zobacz też:

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca tam nietypową rzecz

Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny

To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta