Do kapusty kiszonej wsyp dokładnie tyle soli. Będzie idealna w smaku
Zbliża się jesień, a to najlepszy czas na kiszenie kapusty. Aby jednak uzyskać idealny smak, musisz dokładnie odmierzyć sól. Jeśli dodasz jej zbyt mało, będzie mdła, a jeśli zbyt dużo może stać się niejadalnie słona. Najlepiej sprawdź więc wcześniej, jak powinno się ją doprawiać, bo tylko, idealne proporcje przyprawy podkreślą zalety popularnego warzywa.
Domowe przetwory, które możesz przygotować we wrześniu i październiku to nie tylko dżemy, powidła, soki, kompoty czy kiszone ogórki. Prawdziwą królową wśród jesiennych warzyw jest kapusta, której regularne spożywanie może m.in. wspierać pracę jelit, poprawiać odporność czy działać przeciwzapalnie na organizm (dzięki antyoksydantom).
Nie wahaj się więc długo przed skorzystaniem z jej walorów. Najlepiej jeszcze dziś zabierz się za przygotowanie kiszonek, ale wcześniej znajdź dobry przepis i sprawdź, ile soli do kiszonej kapusty powinno się dodawać, aby nie zaliczyć kulinarnej wpadki, całkowicie psując jej smak.
Może cię zainteresować: Ten sos pomidorowy do słoików robi Makłowicz. Idealny do pomidorówki i na pizzę
Powodów, dla których warto jeść kapustę kiszoną, jest cała masa. Nie tylko jest niskokaloryczna, więc śmiało możesz po nią sięgać na diecie, ale i dopełnia smak wielu obiadowych dań. Jest też źródłem cennych składników odżywczych.
Znajdziesz w niej m.in. błonnik, potas, żelazo, magnez, wapń czy witaminę C, która wspomaga odporność i walkę organizmu z infekcjami, co jest cenne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Jako kiszonka wspiera również trawienie i cały układ pokarmowy. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę jelitową. Dzięki swoim właściwościom kapusta kiszona może pozytywnie wpływać na zdrowie serca, obniżając poziom cholesterolu. Jej spożywanie ułatwia także usuwanie toksyn z organizmu.
Czytaj również: Takie gołąbki robi moja mama. Są pyszne, a nie ma w nich grama mięsa
Nie jesteś pewny, ile soli do kiszenia kapusty wykorzystać? Nie zgaduj, bo to może skończyć się kulinarną wpadką. Powszechnie znana zasada mówi, aby dodawać 10 gramów przyprawy na każdy 1 kg kapusty.
Dzięki temu fermentacja przebiegnie prawidłowo, a kiszonki uzyskają idealny smak. Pamiętaj, że solenie kiszonej kapusty to nie jedynie kwestia smaku. Przyprawa chroni ją także przed zepsuciem.
Kiszenie kapusty wymaga cierpliwości. Proces ten trwa minimum 8-14 dni, w zależności od warunków i temperatury w pomieszczeniu. Jeśli w twoim mieszkaniu jest około 20 stopni Celsjusza powinno to zająć 10-14 dni.
Nie zapomnij także o codziennym odgazowywaniu (czyli przebijaniu kapusty po zakiszeniu, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza). W przeciwnym razie nici z udanych przetworów.
Po internecie krąży kilka viralowych przepisów na domowa kapustę kiszoną. Jeden z nich jest naprawdę świetny, ponieważ przetwory przygotowywane według tej receptury wychodzą przepyszne.
Składniki, których potrzebujesz to: biała kapusta - 5 kg, sól - 5 łyżek, marchew - 5 sztuk, kminek - 1 łyżka, ziele angielskie i pieprz - do smaku. Jak sam widzisz nie są to trudnodostępne produkty.
Przygotowanie kiszonej kapusty rozpocznij od usunięcia głąba i zewnętrznych liści z głównego składnika. Następnie poszatkuj kapustę, potrzyj marchew i wymieszaj oba warzywa. Dodaj przyprawy, a na sam koniec wsyp sól.
Mocno ugnieć tak, aby całość puściła sok. Kiedy tak się stanie, przełóż ją do słoików warstwami, dokładnie ubijając każdą z nich. Na wierzchu połóż liście kapusty i przyciśnij po to, aby całość przetworów była zanurzona.
Zobacz też:
Farsz wypływa z pierogów z owocami? Moja babcia ma na to niezawodny sposób
Tak robię dżem z brzoskwiń. Dzieci jedzą, aż im się uszy trzęsą
Kurki robią się gorzkie w czasie smażenia? Wszystko przez jeden, powszechny błąd