Reklama
Reklama

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Cukiernik ma na to radę

Nie chce ci się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego? W takim razie nie rezygnuj z tego wypieku. Poznaj rady cukiernika, dzięki którym ciasto wyrośnie w mgnieniu oka. Puszysta, delikatna masa będzie gotowa na pączki, drożdżówki, a nawet jako idealny spód do pizzy, a to wszystko w ekspresowym tempie.

Kluczowym elementem w robieniu ciasta drożdżowego jest wyczekiwanie na jego wyrośnięcie. Masa musi podwoić swoją objętość, żeby wypiek wyszedł udany. Na szczęście istnieją proste sposoby na przyspieszenie tego procesu. Możesz wykorzystać je przy okazji robienia pączków na zbliżający się Tłusty Czwartek. 

Domowy sposób z foliówką i garnkiem na szybsze wyrośnięcie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe potrzebuje na wyrośnięcie około 90 minut. Można jednak skrócić ten proces do 45 minut za pomocą foliówki i garnka. Chodzi o kąpiel wodą. Jak ją zrobić dla niewyrośniętej masy?

Na początek smarujemy torebkę foliową masłem i wkładamy do niej ciasto drożdżowe. Następnie zamykamy szczelnie foliówkę, jednak musimy pamiętać o pozostawieniu w niej miejsca, aby masa mogła podwoić swoją objętość. 

Takie ciasto wkładamy do garnka wypełnionego ciepłą wodą - jej temperatura powinna wynosić 35 stopni. Uważajmy, żeby nie przekroczyła 40 stopni, ponieważ wtedy będzie za wysoka dla drożdżowej masy. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Loukoumades na Tłusty Czwartek - przepis na greckie pączki

Nie tylko kąpiel wodna. Inna metoda na przyspieszenie wyrastania ciasta drożdżowego

Jeśli chcesz, żeby twoje ciasto drożdżowego wyrosło nawet w 20 minut, to koniecznie wykorzystaj w tym celu...piekarnik. Najpierw nagrzewamy urządzenie przez kilka minut do 30-40 stopni Celsjusza

Potem wyłączamy sprzęt i wkładamy do niego miskę z ciastem drożdżowym właśnie na 20 minut. Po tym czasie podwoi swoją objętość. 

Dodatkowo polecamy przykrycie masy wilgotną ścierką, dzięki czemu zapewnimy jej odpowiedni poziom wilgoci. Pamiętajmy, żeby zamknąć drzwiczki piekarnika. W ten sposób utrzymamy stałą temperaturę, niezbędną do wyrośnięcia ciasta. 

Dodatkowe wskazówki na szybsze wyrośnięcie ciasta drożdżowego

Kluczem do udanego wyrośnięcia ciasta w tradycyjny sposób jest odpowiednia temperatura i wilgotność. Warto unikać przeciągów w pomieszczeniu - mogą spowodować, że masa nie wyrośnie równomiernie. Pamiętajmy również, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki podczas wyrabiania, ponieważ wpłynie to na puszystość wypieku. 

Czasami, aby przyspieszyć proces wyrastania, można dodać trochę więcej drożdży. Nie przesadzajmy jednak z nich ilością. Zaleca się dodanie 1/4 łyżeczki więcej niż wskazuje przepis. 

Zobacz też:

Boczek na patelni smażę tylko w ten sposób. Szybko wychodzi chrupiący i zarumieniony

Szybkie i proste ciasto z airfryera. Jest tak smaczne, że goście będą prosili o dokładkę

Nie kapusta czy papryka. To warzywo z farszem do gołąbków smakuje jeszcze lepiej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta