Reklama
Reklama

Dubajskie pączki zrobisz w domu. Wyjdą lepsze, niż z cukierni

Dubajskie słodkości zalewają Polskę. Nic dziwnego, bo pistacjowe rozkosze są przepyszne i warto ich spróbować. Dla wielu osób jednak przeszkodą jest ich wysoka cena. A co powiesz na samodzielne kuchenne wyzwanie inspirowane arabską kuchnią? To połączenie puszystego ciasta drożdżowego, kremowego nadzienia pistacjowego oraz chrupiącego ciasta kataifi, które na pewno zawróci Ci w głowie. Choć brzmi to skomplikowanie, w rzeczywistości przygotowanie tych pączków w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Czym wyróżniają się dubajskie pączki?

Dubajskie pączki różnią się od tradycyjnych polskich pączków przede wszystkim wyglądem i sposobem nadziewania. Ich skórka jest złocista i przyjemne chrupie, skrywając aksamitne nadzienie pistacjowe. To idealna symfonia struktur oraz smaku, którą dopełnia mleczna polewa oraz dekoracje - w oryginalnym wydaniu z jadalnej złotej posypki.

Przepis na domowe pączki dubajskie

Składniki, potrzebne, aby odwzorować przepis na domowe pączki dubajskie:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 180 ml mleka,
  • 200 g cukru drobnego,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka
  • 200 g ciasta kataifi,
  • 300 g kremu pistacjowego do nadziania pączków,
  • tabliczka mlecznej czekolady i posypka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta - w misce połącz mąkę, drożdże, cukier, jajka oraz żółtka. Dodaj mleko oraz cukier, a następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj folią i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Formowanie pączków: Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Za pomocą foremki wytnij okrągłe kształty.
  3. Smażenie: W dużym garnku rozgrzej olej do 180°C. Smaż pączki z obu stron do uzyskania złotego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku.
  4. Przygotowanie nadzienia: Upraż ciasto kataifi na patelni z odrobiną masła, a następnie połącz z kremem pistacjowym. Masę przełóż do rękawa cukierniczego.
  5. Nadziewanie i dekorowanie: W pączkach zrób otwory, wypełnij je kremem, a następnie zanurz w roztopionej czekoladzie. Posyp pistacjami i opcjonalnie złotą posypką.

Zamiast szukać dubajskich pączków w cukierniach, warto spróbować przygotować je samodzielnie. Wystarczy kilka prostych składników, odrobina cierpliwości i miłość do kulinarnych eksperymentów. Efekt? Pączki, które zachwycają wyglądem oraz powalają smakiem. Smacznego!

Zobacz też:

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski