Reklama
Reklama

Krem pistacjowy z tym dodatkiem jest lepszy, niż ze sklepu. Znajomi ciągle proszą o przepis

Przekąski z kremem pistacjowym robią ostatnio prawdziwą furorę. W dobrych cukierniach mogą kosztować fortunę, ale wcale nie musisz wydawać góry pieniędzy, aby móc się nimi delektować. Rozpływające się w ustach nadzienie do pączków i owocowych tortów przygotujesz samodzielnie za grosze. Z tym dodatkiem jest lepsze, niż ze sklepu.

Za jeden mały słoiczek dobrego kremu pistacjowego trzeba zapłacić od 40 do nawet 100 złotych. To teraz prawdziwy hit wśród nadzień do słodkich przekąsek i deserów, ale nie ma sensu wydawać tylu pieniędzy. 

Jeżeli chcesz zaoszczędzić, nie tracąc na jakości produktu, zrób samodzielnie krem pistacjowy z tym dodatkiem. Z tego przepisu smakuje lepiej niż ze sklepu, a nawet wielu cukierni.

Może cię zainteresować: Lepsze niż kiszone. Przepis na te ogórki mam od koleżanki i wszyscy się zajadają

Krem pistacjowy z tym dodatkiem smakuje obłędnie. Chodzi o białą czekoladę

Jeśli robisz domowe pączki albo ciasto z nadzieniem i chcesz, by twój krem pistacjowy miał obłędny smak, koniecznie dodaj do niego białą czekoladę. Ten niepozorny składnik idealnie komponuje się bowiem z pysznymi zielonymi orzechami. 

Krem pistacjowy z białą czekoladą na pewno będzie słodki i jeszcze bardziej kremowy niż zazwyczaj. Na pewno posmakuje twoim gościom, kiedy podasz go podczas przyjęcia. Najlepiej od razu zrób kilka słoików, bo znajomi będą prosić cię o dokładkę.

Czytaj również: Chcesz szybko schudnąć? Na śniadanie wybieraj ten rodzaj chleba

Jak zrobić domy krem pistacjowy - przepis. Wychodzi lepszy, niż ze sklepu

Ten przepis na domowy krem pistacjowy robi furorę w Internecie. Nic dziwnego, bo wychodzi lepszy, niż ze sklepu. Pamiętaj jednak, by do jego przygotowania wykorzystać wyłącznie nieprażone i niesolone pistacje. W przeciwnym razie może cię rozczarować. 

Składniki na krem pistacjowy: 

  • pistacje (obrane) - 80 g
  • biała czekolada - 120-130 g
  • olej z pestek winogron (tłoczony na zimno) - 50 g
  • sól (odrobina do smaku)

Przygotowanie kremu pistacjowego zacznij od obrania pistacji. Następnie upraż je w piekarniku (nastawiając urządzenie na 185 stopni C na około 10-15 min). Gorące orzechy pozostaw je do ostygnięcia. Gdy pistacje ostygną, zblenduj je wraz ze szczyptą soli, dodaj olej z pestek winogron i jeszcze raz zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji.

Gdy to zrobisz, pokrój białą czekoladę, rozpuść ją i dodaj do kremu pistacjowego, energicznie mieszając całość. Gotowy krem pistacjowy odstaw na 14-15 godzin. Po tym czasie możesz go wykorzystać do przygotowania ulubionych przekąsek.

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | szybkie dania