Reklama
Reklama

Chcesz szybko schudnąć? Na śniadanie wybieraj ten rodzaj chleba

To bzdura, że na diecie redukcyjnej trzeba całkiem zapomnieć o pieczywie. Aby gubić zbędne kilogramy, musisz być na deficycie kalorycznym. Swój cel możesz jednak osiągnąć bez większych wyrzeczeń, jedząc ulubione kanapki. Na śniadanie wybieraj ten rodzaj chleba, a odchudzanie będzie znacznie łatwiejsze.

Marzysz o zgrabnej sylwetce i starasz się zdrowo odżywiać, ale uwielbiasz pieczywo? To nic strasznego, bo możesz je jeść nawet na diecie redukcyjnej. Wystarczy, że w ciągu dnia będziesz utrzymywać deficyt kaloryczny i nie zapomnisz o aktywności fizycznej. 

Twoje jedzenie również powinno być jak najbardziej pełnowartościowe. Jaki rodzaj chleba najlepiej sprawdzi się w procesie odchudzania? Tak naprawdę każde, lecz jest jedno pieczywo, które dietetycy częściej polecają osobom pragnącym zgubić zbędne kilogramy. 

Jakie pieczywo wybrać na diecie? Ten rodzaj chleba pomoże ci schudnąć

Nie tylko kaloryczność chleba ma znaczenie. Aby móc uznać pieczywo za najlepsze na diecie odchudzającej trzeba wziąć pod uwagę również wartości odżywcze (w tym m.in. zawartość błonnika czy indeks glikemiczny. 

Skład produktu powinien jak najlepiej odpowiadać twojemu stylowi życia i uwarunkowaniom zdrowotnym. Musi ci on także po prostu smakować. Dietetycy często polecają spożywanie żytniego chleba razowego np. na zakwasie. Zawiera on dużo witamin (m.in. B1, B2, PP,  E) i wspiera pracę jelit.

Na liście pieczyw, które również mogą korzystnie wpłynąć na organizm na diecie redukcyjnej znalazły się także:

  • pieczywo typu graham
  • chleb pełnoziarnisty
  • pieczywo mieszane

Może cię zainteresować: Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

Chleb razowy - przeciwwskazania. Te osoby powinny go unikać

Nawet najzdrowsze pieczywo nie posłuży jednak każdemu. Istnieją przeciwwskazania do spożywania chleba razowego, a zaliczają się do nich m.in. takie choroby układu pokarmowego jak: refluks, owrzodzenia jelit, czy zgaga.

Jest to produkt ciężkostrawny, dlatego osoby o bardzo wrażliwym żołądku nie mogą przesadzać z jego spożywaniem. Po ten chleb nie należy także sięgać po zabiegach operacyjnych jamy brzusznej.


Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | szybkie dania | dieta