Reklama
Reklama

Przepis na pączki prosto z Grecji. Wychodzą puszyste jak chmurki

Już w następnym tygodniu będziemy obchodzić Tłusty Czwartek. Zamiast stać w długich kolejkach, lepiej samodzielnie przygotować karnawałowe przekąski. Oczywiście nie może zabraknąć wśród nich pączków. Co zrobić, żeby były puszyste jak chmurki? Warto sięgnąć po przepis pochodzący z Grecji.

Greckie pączki, czyli loukoumades, to inaczej smażone ptysie miodowe. Jeśli zrobimy je na Tłusty Czwartek, to z pewnością zrobią konkurencję faworkom, racuchom i tradycyjnym pączkom. Zachwycają chrupiącą skórką, puszystym wnętrzem i polewą z miodu, często wzbogacą cynamonem i orzechami, co nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Sprawdź przepis prosto z Grecji, wykorzystywany również w Turcji i na Cyprze. 

Składniki na greckie pączki

Greckie pączki robimy z ciasta drożdżowego i smażymy je na głębokim tłuszczu. Są idealną propozycją dla smakoszy karnawałowych przekąsek, poszukujących nowości. Połączenie słodyczy miodu, cynamonu o intensywnym, korzennym aromacie i chrupiących orzechów jest po prostu obłędne. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia loukoumades? 

Składniki na ciasto:

  • 240 ml ciepłej wody;
  • 120 ml ciepłego mleka;
  • 500 g mąki uniwersalnej;
  • 80 g miękkiego masła;
  • 50 g świeżych drożdży;
  • 50 g cukru;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na miodową polewę:

  • 120 ml miodu płynnego;
  • 120 ml wody;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 50 g posiekanych orzechów.

Dodatkowo:

  • ok. 1 l oleju do smażenia. 

Przepis na greckie pączki

Żeby zrobić loukoumades, na początek łączymy  w misce drożdże z ciepłą wodą i odstawiamy je na 5 minut. Zaczną wtedy tworzyć pianę. 

W kolejnym kroku w innej misce mieszamy mleko, cukier i sól do momentu rozpuszczenia słodzidła. Następnie wlewamy mieszankę z drożdży i wody - całość łączymy ze sobą, mieszając. 

Potem dodajemy mąkę, jajka i masło i przystępujemy do wyrabiania ciasta. Musi być gładkie i elastyczne. Taką masę odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, żeby podwoiła swoją objętość. Mieszamy ją i znowu zostawiamy na 30 minut. 

W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy miodową polewę. W tym celu podgrzewamy miód z wodą w rondelku na średnim ogniu. Doprowadzamy tę mieszankę do wrzenia i po chwili odstawiamy do ostygnięcia. 

Po wyrośnięciu ciasta moczymy łyżkę w wodzie i zaczynamy nabierać nią małe porcje, formując z nich kulki. Wkładamy je do gorącego oleju wlanego do garnka lub na dużą patelnię. Greckie pączki smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor z każdej strony

Małe kulki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec polewamy loukoumades miodową polewą i obsypujemy cynamonem oraz orzechami włoskimi

Zobacz też:

Mimo słodkiego smaku ma więcej witaminy C niż cytryna. Ten owoc to bomba witaminowa

Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza

Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy