Cierpisz na problemy z wątrobą? Dodaj to warzywo do swojej diety
Pracę wątroby można wspomagać na różne sposoby. Na przykład regularną aktywnością fizyczną, ograniczeniem spożycia alkoholu, a także okresowymi badaniami i pilnowaniem właściwej higieny snu. Ważnym elementem jest również zbilansowana dieta. Które produkty warto do niej dodać?
Wskazując najważniejsze narządy w ludzkim organizmie, nie można pominąć wątroby. Gruczoł ten pełni kluczowe funkcje. Dotyczy to detoksykacji, produkcji żółci i białek, czy magazynowania prozdrowotnych substancji: glukozy, witamin i minerałów. Za sprawą wątroby są one uwalniane w momencie, kiedy organizm ich najbardziej potrzebuje.
Wątroba znajduje się w górnej części jamy brzusznej, w miejscu za prawym żebrem. Dokładnie pod przeponą i nad żołądkiem i jelitami.
Problemy zdrowotne związane z wątrobą dają następujące objawy:
- ból w prawym górnym kwadrancie brzucha (uczucie ciężkości, napięcia),
- żółtaczka (zabarwienie skóry, białek oczu i ciemieniowej części skóry na żółto),
- widoczne zwiększenie masy ciała,
- rozmaite problemy z trawieniem,
- wysypka i swędzenie skóry,
- ciemna barwa moczu,
- biegunka i zaparcia.
W diecie powinny znaleźć się owoce i warzywa bogate w błonnik, witaminy oraz minerały. Na przykład: marchew, buraki, szpinak, brokuły, awokado, jabłka oraz jagody i cytrusy. Wspomogą proces oczyszczania wątroby. Trzeba też dodać do diety zdrowe tłuszcze. Jest to oliwa z oliwek, olej lniany i olej kokosowy. Będą zapobiegać zapaleniu gruczołu.
Żeby zadbać narząd, należy regularnie spożywać pełnoziarniste pieczywo i makarony, a także ryż brązowy. Zawierają błonnik, który pomoże w oczyszczaniu wątroby. Przyczyni się do tego też siemię lniane, chia, orzechy włoskie i migdały.
Z przypraw warto zdecydować się na kurkumę. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dobrym wyborem będzie również zielona herbata, która zawiera polifenole, redukujące prawdopodobieństwo ataku choroby wątroby w przyszłości.
Z kolei produkty bogate w wit. B: kwas foliowy, wit. B12 i B6, szpinak, jajka i ryby poprawią kondycję zdrowotną gruczołu.
Osoby cierpiące na schorzenia wątroby powinny zrezygnować z ciężkostrawnych i tłustych potraw. Smażone czerwone mięso lepiej zastąpić chudym białym mięsem oraz rybami. Dobrym pomysłem jest przygotowywanie ich na parze.
Należy ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną oraz zawierającą dużą ilość kwasów tłuszczowych trans, a także unikać sztucznych dodatków do żywności, pojawiających się m.in. w wędlinach.
W przypadku schorzeń wątroby niepolecane są ostre przyprawy, a także potrawy wzdymające, takie jak gotowana kapusta czy groch. Kategorycznie należy również unikać picia alkoholu.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe