Reklama
Reklama

Ciasto czekoladowe bez jajek i masła. Zrobisz je na ostatnią chwilę, gdy goście pukają do drzwi

Nie potrzebujesz jajek ani masła, aby przygotować smaczne ciasto czekoladowe. Jeśli nie masz ich w lodówce, bo się skończyły, albo po prostu nigdy ich nie jadasz z uwagi na specjalną dietę, nie martw się. Pyszny deser możesz zrobić nawet bez tych składników. Oto przepis, który przyda ci się na ostatnią chwilę, kiedy goście już pukają do drzwi.

Ze względów zdrowotnych albo własnych upodobań wyeliminowałeś z diety jajka i masło, ale uwielbiasz słodkie, domowe wypieki? Tak naprawdę, jedno wcale nie wyklucza drugiego, ponieważ wciąż możesz delektować się domowymi deserami. Tyle, że trochę modyfikując ich przepisy. 

Jeśli szukasz przepisu na pyszne ciasto czekoladowe, które nie wymaga wykorzystania tych produktów, mamy coś idealnego dla ciebie. Wyjaśniamy, jak szybko i sprawnie przygotować je tak, aby rozpieściło każde podniebienie.

Może cię zainteresować: Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste

Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek i masła. Zrobisz je w pół godziny

To wegańskie ciasto czekoladowe upieczesz na ostatnią chwilę. Możesz zacząć je robić, nawet kiedy niezapowiedziani goście będą już stali u progu twojego mieszkania. Nie zajmie ci to więcej niż 30 minut, więc podasz je, akurat kiedy skończą pić herbatę. Potrzebujesz tylko kilku składników.

Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek i masła - składniki:

  • wegańska czekolada ciemna - 100 g
  • jogurt naturalny roślinny - 250 g
  • cukier - 40 g
  • migdały - 40 g
  • kakao - 40 g
  • mąka pszenna - 60 g
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie

Czytaj również: Tak zrobisz domowy napój kolagenowy. Zachowasz młodość i pieniądze w portfelu

Jak przygotować ciasto czekoladowe bez jajek i masła? To banalnie proste

Przepis na ciasto czekoladowe jest krótki i banalnie prosty. Rozpuść czekoladę, następnie wymieszaj w garnuszku jogurt, cukier oraz kakao. Połącz z roztopioną czekoladą, dorzuć mąkę, proszek ze zmielonych migdałów oraz proszek do pieczenia.

Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku w temperaturze rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Możesz również przygotować polewę czekoladową i ozdobić wypiek, jeśli to nie kłóci się z twoimi upodobaniami.

Zobacz też:

To jedne z najzdrowszych owoców na świecie. W Polsce rosną na pęczki

Dodaj odrobinę do bitej śmietany. Będzie puszysta i nie opadnie

​Nie dodaj do ugotowanych ziemniaków masła. Z tym dodatkiem będą kremowe i wyraziste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przepisy wegańskie