Reklama
Reklama

Chleb na zakwasie nie musi być trudny. Znając ten sposób, upieczesz go samodzielnie

Chleb na zakwasie, wbrew pozorom, wcale nie jest trudny do zrobienia. Powstaje z mąki, wody i soli, a jego przygotowanie wymaga jedynie czasu i zastosowania dobrego przepisu. Sprawdź recepturę na ten domowy wypiek, a już nigdy nie kupisz bochenka ze sklepu.

Przygotowanie chleba na zakwasie zajmuje sporo czasu, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość. Warto jednak samodzielnie upiec bochenek, który smakuje, jak z najlepszej piekarni. Przedstawiamy przepis na zakwas i na sam wypiek

Przepis na zakwas. Jak przygotować go samodzielnie?

Zakwas powstaje przez połączenie wody i mąki. Najlepiej kupić żytnią razową (2000) lub żytnią sitkową (1100). Taki typ mąki stanowi idealną bazę do fermentacji ze względu na minerały i wartości odżywcze. 

Potrzebujemy także szklanego słoika i silikonowej szpatułki, która znacznie ułatwi naszą pracę. Zakwas zrobimy w 5 dni. Jak zatem go przygotować?

W pierwszy dzień mieszamy w słoiku 50 g wody i 50 g mąki. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając naczynie wieczkiem, jednak nie zakręcając go. 

W drugi dzień dodajemy do zakwasu 50 g wody i 50 g mąki, ponownie odstawiając słoik na 24 godziny. W trzecim dniu powtarzamy tę czynność. 

Czwartego dnia zostawiamy w słoiku 100 g mieszanki, a do reszty dodajemy wodę i mąkę, po 50 g. Naczynie odstawiamy na 12 godzin

Po tym czasie zakwas zwiększy swoją objętość. Jeśli jednak do tego nie dojdzie, to ponownie odstawiamy go na 12 godzin

W ostatnim dniu pozbywamy się przefermentowanego zakwasu - zostawiamy jedną łyżkę mieszanki, a do pozostałej części znów dodajemy tę samą ilość wody i mąki, odstawiając słoik na 12 godzin

Przepis na chleb na zakwasie. Tak robią go piekarze

Dzień wcześniej należy zrobić zaczyn, który składa się z 50 g mąki pszennej (pół na pół typ 650 i 2000), 50 g wody, 3 g zakwasu. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 8-10 godzin

Jaki składników potrzebujemy do zrobienia chleba na zakwasie? Oto dokładna lista:

  • 450 g mąki pszennej - 350 g typ 650 i 100 g typ 2000;
  • 300 g wody o temperaturze 28 stopni Celsjusza;
  • 90 g zaczynu pszennego;
  • 10 g soli.

Przygotowanie chleba zaczynamy od wymieszania zakwasu z mąką i wodą w misce. Całość przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy sól i ponownie mieszamy składniki. 

W kolejnym kroku wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie stawiać opór. Wówczas odstawiamy je na 5 minut i po tym czasie znów zaczynamy wyrabianie do uzyskania gładkiej i sprężystej masy. Potem zostawiamy ją na 30 minut

Po upływie pół godziny naciągamy boki ciasta i wtedy zostawiamy je na około 3 godziny, żeby napowietrzyło się i urosło. Potem mokrą ręką zaokrąglamy masę, naciągając jej boki do środka i odstawiamy ją na 5-10 min

Później zaczynamy formować chleb, obsypujemy go mąką i obracamy o 180 stopni. Robimy to wierzchem w stronę blatu. Zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia na 2-3 godziny, przykrywając je ścierką obsypaną mąką. 

Bochenek pieczemy w żeliwnym garnku żaroodpornym z przykrywką w 250 stopniach przez 50 minut. Potem przekładamy go na papier do pieczenia, nacinając wierzch w dowolny wzór. 

Na koniec kładziemy chleb do garnka i pieczemy go w piekarniku przez 20 minut pod przykryciem, a potem 15 minut bez pokrywki. Pamiętajmy, aby studzić wypiek na kratce. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy