Reklama
Reklama

​Carbonara nigdy więc się nie zważy. Wystarczy ten trik od włoskiego mistrza gotowania

Spaghetti carbonara to jedno z włoskich dań, które są znane na całym świecie. Jednak oprócz zachwytów, budzi również spore kontrowersje. Wszystko ze względu na wariacje, których dopuszczają się kucharze w różnych zakątkach świata. Poznaj przepis na klasyczną carbonarę i trik włoskiego mistrza, który sprawi, że nigdy się nie zważy.

Składniki na carbonarę

Jak przystało na klasyczne, włoskie danie, nie zawiera zbyt dużej liczby składników. Podstawą w tym przypadku jest przede wszystkim ich wysoka jakość. Do przygotowania carbonary potrzebne będziesz potrzebować:

  • 100 g sera Pecorino Romano,
  • 300 g guanciale,
  • 500 g makaronu spaghetti,
  • 8 żółtek,
  • pieprz w ziarnach.

W niektórych przepisach można znaleźć, ser Parmigiano Regiano zamiast Pecorino Romano. Nie jest to fundamentalna zmiana. Dla smaku carbonary o wiele ważniejsze jest użycie guanciale, czyli wędzonego boczku produkowanego z podgardla wieprzowego. W ostateczności można pancettę (dojrzewający boczek wędzony), jednak powinno się unikać zwykłego surowego boczku.

Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu

Carbonara — sposób przygotowania

Na suchą patelnię wysyp łyżeczkę ziaren pieprzu i delikatnie je podpraż. Następnie przełóż je do moździerza i zetrzyj. Na małym ogniu podsmaż guanciale, by wytopił się z niego tłuszcz (jeśli masz guanciale z małą ilością tłuszczu, możesz dodać 1 lub 2 łyżki oliwy). Do szklanej miseczki przełóż starty ser Pecorino Romano (możesz użyć Pecorino Romano i Parmigiano Regiano w proporcjach pół na pół), żółta i starty pieprz, całość wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odlej szklankę wody z gotowania makaronu.

Teraz musisz działać szybko. Zdejmij patelnię z kuchenki, makaron od razu po odcedzeniu przełóż na patelnię z gunaciale, wlej sos i wymieszaj. Jeśli carbonara jest zbyt sucha, dodaj wodę od gotowania makaronu. Ewentualnie dopraw ją solą lub pieprzem. Carbonarę podawaj od razu po przygotowaniu posypaną startym serem.

Sprawdź również: Chcesz zrobić najlepszy rosół na świecie? Wrzuć do niego to, a każdy poprosi o dokładkę

Trik włoskiego mistrza, który sprawi, że sos nigdy się nie zważy

Najważniejsza w carbonarze jest jakość składników. I choć jest to danie z pozoru proste, wielu osobom wychodzi bardziej jajecznica niż pasta... Dlaczego tak się dzieje? Bo nie stosują triku włoskiego mistrza. Trzeba pamiętać, by przed dodaniem na patelnię makaronu i sosu zdjąć ją z kuchni, a następnie cały czas mieszać, by nie doprowadzić do ścięcia żółtek. Właśnie wtedy unikniemy sytuacji, w której zamiast carbonary wyjdzie nam włoska jajecznica z makaronem.

Zobacz też:

Znudziło ci się ciasto z rabarbarem? Zastąp je tym, a zniknie co do okruszka

​Nie ma ości, ma mało kalorii i dużo białka. Lepsza niż łosoś i dorsz

Chcesz schudnąć przed wakacjami? Koniecznie wprowadź to do diety

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | triki