Carbonara nigdy więc się nie zważy. Wystarczy ten trik od włoskiego mistrza gotowania
Spaghetti carbonara to jedno z włoskich dań, które są znane na całym świecie. Jednak oprócz zachwytów, budzi również spore kontrowersje. Wszystko ze względu na wariacje, których dopuszczają się kucharze w różnych zakątkach świata. Poznaj przepis na klasyczną carbonarę i trik włoskiego mistrza, który sprawi, że nigdy się nie zważy.
Jak przystało na klasyczne, włoskie danie, nie zawiera zbyt dużej liczby składników. Podstawą w tym przypadku jest przede wszystkim ich wysoka jakość. Do przygotowania carbonary potrzebne będziesz potrzebować:
- 100 g sera Pecorino Romano,
- 300 g guanciale,
- 500 g makaronu spaghetti,
- 8 żółtek,
- pieprz w ziarnach.
W niektórych przepisach można znaleźć, ser Parmigiano Regiano zamiast Pecorino Romano. Nie jest to fundamentalna zmiana. Dla smaku carbonary o wiele ważniejsze jest użycie guanciale, czyli wędzonego boczku produkowanego z podgardla wieprzowego. W ostateczności można pancettę (dojrzewający boczek wędzony), jednak powinno się unikać zwykłego surowego boczku.
Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu
Na suchą patelnię wysyp łyżeczkę ziaren pieprzu i delikatnie je podpraż. Następnie przełóż je do moździerza i zetrzyj. Na małym ogniu podsmaż guanciale, by wytopił się z niego tłuszcz (jeśli masz guanciale z małą ilością tłuszczu, możesz dodać 1 lub 2 łyżki oliwy). Do szklanej miseczki przełóż starty ser Pecorino Romano (możesz użyć Pecorino Romano i Parmigiano Regiano w proporcjach pół na pół), żółta i starty pieprz, całość wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odlej szklankę wody z gotowania makaronu.
Teraz musisz działać szybko. Zdejmij patelnię z kuchenki, makaron od razu po odcedzeniu przełóż na patelnię z gunaciale, wlej sos i wymieszaj. Jeśli carbonara jest zbyt sucha, dodaj wodę od gotowania makaronu. Ewentualnie dopraw ją solą lub pieprzem. Carbonarę podawaj od razu po przygotowaniu posypaną startym serem.
Sprawdź również: Chcesz zrobić najlepszy rosół na świecie? Wrzuć do niego to, a każdy poprosi o dokładkę
Najważniejsza w carbonarze jest jakość składników. I choć jest to danie z pozoru proste, wielu osobom wychodzi bardziej jajecznica niż pasta... Dlaczego tak się dzieje? Bo nie stosują triku włoskiego mistrza. Trzeba pamiętać, by przed dodaniem na patelnię makaronu i sosu zdjąć ją z kuchni, a następnie cały czas mieszać, by nie doprowadzić do ścięcia żółtek. Właśnie wtedy unikniemy sytuacji, w której zamiast carbonary wyjdzie nam włoska jajecznica z makaronem.
Zobacz też:
Znudziło ci się ciasto z rabarbarem? Zastąp je tym, a zniknie co do okruszka
Nie ma ości, ma mało kalorii i dużo białka. Lepsza niż łosoś i dorsz
Chcesz schudnąć przed wakacjami? Koniecznie wprowadź to do diety