Reklama
Reklama

Brokuły rozpadają się na talerzu? Zrób to w czasie gotowania, a będą pyszne i chrupiące

Brokuły często mają złą opinię - lądują na talerzu jako miękka, rozwodniona papka bez smaku, której nikt nie chce tknąć. Okazuje się, że wcale nie muszą być kulinarnym koszmarem. Wystarczy odpowiednio je przygotować, żeby w końcu były pyszne, aromatyczne i chrupiące. Warto zaczerpnąć przepis z kuchni azjatyckiej. W końcu pokochasz te zdrowe warzywa.

Koniec ze złą sławą brokułu. Poznaj przepis z kuchni azjatyckiej na chrupiące warzywa, oblane aromatycznym sosem. Nie ma mowy o powstaniu brokułowej papki, ponieważ nie gotujemy, a blanszujemy, a następnie smażymy te warzywa według metody stir-fry. Na czym polega? Sprawdź już teraz i przygotuj najlepszy dodatek warzywny do obiadu. 

Składniki na brokuł po azjatycku

Składniki na brokuł po azjatycku mogą wydawać się dość wyszukane. Z pewnością jednak kupisz je w większych dyskontach. Warto rozejrzeć się za nimi, ponieważ gwarantują smak, jakiego jeszcze w tych warzywach nie znałeś. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia brokułu po azjatycku? Oto lista:

  • 1 brokuł;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 50 g świeżego imbiru;
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego;
  • 2 łyżki wody;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1/2 łyżeczki bulionu;
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny. 

Przepis na chrupiący brokuł w aromatycznym sosie

Na początek umyj brokuł w zimnej wodzie z odrobiną soli i odstaw go na 5 minut. Po tym czasie podziel go na małe różyczki. 

W kolejnym kroku zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć do niej warzywa na 30 sekund, a potem przełóż je do naczynia z lodowatą wodą - to proces blanszowania, który pozwala zachować ich kolor, jędrność i chrupkość.

Następnie przygotuj sos. W tym celu wymieszaj olej sezamowy, wodę, ocet jabłkowy, skrobię ziemniaczaną, sos sojowy, cukier, bulion i sok z cytryny. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia skrobi - sos powinien być gładki i lekko zawiesisty.

Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekany czosnek oraz imbir. Smaż je tylko kilka sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć - nie dłużej, by nie stały się gorzkie. Dodaj brokuł i całość smaż w stylu stir-fry przez około 2 minuty, często mieszając.

Na koniec wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos i całość smaż przez około minutę do momentu, aż brokuły pokryją się aromatyczną glazurą. Na koniec możesz posypać je sezamem. Chrupiące warzywa z aromatycznym sosem smakują najlepiej z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym

Zobacz też:

Zamiast placków ziemniaczanych, zrób na obiad te. Są smaczniejsze i mniej kaloryczne

Większość osób wyrzuca końcówki szparagów. A można je smacznie wykorzystać

Tak zrobisz najlepszy domowy chleb. Szybki, bez wyrabiania, a upieczesz go w garnku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski