Brokuły rozpadają się na talerzu? Zrób to w czasie gotowania, a będą pyszne i chrupiące
Brokuły często mają złą opinię - lądują na talerzu jako miękka, rozwodniona papka bez smaku, której nikt nie chce tknąć. Okazuje się, że wcale nie muszą być kulinarnym koszmarem. Wystarczy odpowiednio je przygotować, żeby w końcu były pyszne, aromatyczne i chrupiące. Warto zaczerpnąć przepis z kuchni azjatyckiej. W końcu pokochasz te zdrowe warzywa.
Koniec ze złą sławą brokułu. Poznaj przepis z kuchni azjatyckiej na chrupiące warzywa, oblane aromatycznym sosem. Nie ma mowy o powstaniu brokułowej papki, ponieważ nie gotujemy, a blanszujemy, a następnie smażymy te warzywa według metody stir-fry. Na czym polega? Sprawdź już teraz i przygotuj najlepszy dodatek warzywny do obiadu.
Składniki na brokuł po azjatycku mogą wydawać się dość wyszukane. Z pewnością jednak kupisz je w większych dyskontach. Warto rozejrzeć się za nimi, ponieważ gwarantują smak, jakiego jeszcze w tych warzywach nie znałeś.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia brokułu po azjatycku? Oto lista:
- 1 brokuł;
- 5 ząbków czosnku;
- 50 g świeżego imbiru;
- 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego;
- 2 łyżki wody;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka sosu sojowego;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1/2 łyżeczki bulionu;
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Na początek umyj brokuł w zimnej wodzie z odrobiną soli i odstaw go na 5 minut. Po tym czasie podziel go na małe różyczki.
W kolejnym kroku zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć do niej warzywa na 30 sekund, a potem przełóż je do naczynia z lodowatą wodą - to proces blanszowania, który pozwala zachować ich kolor, jędrność i chrupkość.
Następnie przygotuj sos. W tym celu wymieszaj olej sezamowy, wodę, ocet jabłkowy, skrobię ziemniaczaną, sos sojowy, cukier, bulion i sok z cytryny. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia skrobi - sos powinien być gładki i lekko zawiesisty.
Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekany czosnek oraz imbir. Smaż je tylko kilka sekund, aż zaczną intensywnie pachnieć - nie dłużej, by nie stały się gorzkie. Dodaj brokuł i całość smaż w stylu stir-fry przez około 2 minuty, często mieszając.
Na koniec wlej na patelnię przygotowany wcześniej sos i całość smaż przez około minutę do momentu, aż brokuły pokryją się aromatyczną glazurą. Na koniec możesz posypać je sezamem. Chrupiące warzywa z aromatycznym sosem smakują najlepiej z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym.
Zobacz też:
Zamiast placków ziemniaczanych, zrób na obiad te. Są smaczniejsze i mniej kaloryczne
Większość osób wyrzuca końcówki szparagów. A można je smacznie wykorzystać
Tak zrobisz najlepszy domowy chleb. Szybki, bez wyrabiania, a upieczesz go w garnku