Błyskawiczna sałatka z porów Roberta Makłowicza. Nie oprze się jej żaden gość
Już niedługo będziemy świętować Andrzejki. Na spotkanie ze znajomymi warto przygotować lekkie przystawki. Taka właśnie jest sałatka z porami i jajkami w winegrecie Roberta Makłowicza, która zachwyci przede wszystkim miłośników kuchni francuskiej. Sprawdź prosty przepis.
Kuchnia francuska słynie z lekkich przystawek, które z powodzeniem zastępują ciężkie dania mięsne. Sałatka z porów w winegrecie spełnia doskonale tę funkcję. Przepisem na nią podzielił się sam Robert Makłowicz, dlatego warto zaserwować ją na najbliższe spotkanie w gronie znajomych. Takiemu połączeniu składników nie oprze się żaden gość.
Głównymi składnikami są pory, które wspaniale komponują się z jajkami i winegretem. Ten sos powstaje przez połączenie octu winnego, oliwy z oliwek, musztardy Dijon.
Uzyskujemy emulsję o wyrazistym smaku, idealnie pasującą do porów. Nie możemy też zapomnieć o podstawowych przyprawach, dopełniających całości.
Jakich zatem składników potrzebujemy do zrobienia sałatki z porów w winegrecie Roberta Makłowicza? Oto lista:
- 6 sztuk porów;
- 3 jajka ugotowane na twardo;
- 4 łyżki octu winnego;
- 1 łyżeczka musztardy Dijon;
- 200 ml oliwy z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz wedle uznania.
Ocet winny zastępujemy octem jabłkowym. Jeśli nie mamy musztardy Dijon, to możemy użyć innej, ale musi być ostra.
Przygotowanie sałatki z porów w sosie winegret Roberta Makłowicza rozpoczynamy od odcięcia zielonych części warzyw - zostawiamy tylko te białe. Każdą z nich musimy przeciąć wzdłuż, jednak nie do końca. W ten sposób łatwo pozbędziemy się ziemi.
Pory dokładnie płuczemy pod zimną wodą, a następnie gotujemy je na parze przez 20 minut do momentu, aż będą miękkie. Pamiętajmy, aby nie rozpadały się całkowicie.
W kolejnym kroku przygotowujemy sos winegret. Początkowo mieszamy ocet winny z odrobiną soli tak, żeby się rozpuściła. Potem dodajemy musztardę i całość ponownie mieszamy. Następnie powoli wlewamy oliwę, ciągle mieszając płyn. W ten sposób powstanie emulsja.
Na półmisku układamy wcześniej ugotowane pory, nacięciami do góry (możemy też je pokroić). Polewamy warzywa sosem winegret i oprószamy pieprzem. Na koniec ścieramy jajka na tarce i posypujemy nimi sałatkę.
Zobacz też:
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę