Reklama
Reklama

Biszkopt wyjdzie puszysty i nie opadnie. Wystarczy, że dolejesz to do masy

Opadający biszkopt spędza sen z powiek niejednej gospodyni. Niestety ten wypiek lubi opadać, a przecież chcemy, żeby wyszedł puszysty jak chmurka. Co zrobić, aby uzyskać idealne ciasto? Wystarczy, że dolejesz do masy odrobinę popularnego produktu kuchennego. Sprawdź najlepszy przepis na biszkopt.

Biszkopt stanowi bazę wielu ciast - od tych przekładanych kremem, przez rolady, aż po torty. Niestety nasze starania mogą pójść na marne, jeśli opadnie tuż po wyjęciu z piekarnika. Uniknij tej sytuacji dzięki...octowi. Nie musisz obawiać się jego nieprzyjemnego zapachu - będzie niewyczuwalny, a sprawi, że wypiek wyjdzie puszysty jak nigdy. 

Ocet na opadający biszkopt - dlaczego to działa?

Na początek warto zadać sobie pytanie: dlaczego biszkopt opada? Otóż w trakcie pieczenia powietrza zamknięte w jego strukturze rozszerza się, co powoduje rozrost ciasta. Po wyjęciu z piekarnika, gdy zaczyna stygnąć, to powietrze ucieka z niego, przez co traci na obojętności.

Właśnie dlatego warto zastosować metodę z octem, żeby wypiek nie opadł. Gdy dodamy ten produkt kuchenny do żółtek, to po dosypaniu do masy proszku do pieczenia, wejdzie w reakcję ze znajdującą się w nim sodą oczyszczoną. Wtedy powstaną pęcherzyki dwutlenku węgla. Dzięki nim biszkopt wyjdzie lekki i puszysty jak chmurka. 

Przepis na idealny biszkopt z octem

Przedstawiamy przepis na biszkopt ze standardowych składników. Nietypowym dodatkiem jest natomiast wspomniany ocet. Wypiek możemy wzbogacać o kakao, skórkę z cytryny albo pomarańczy czy nawet ulubione owoce. Wiele osób lubi dodawać do masy olej bądź jogurt naturalny. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnego, klasycznego biszkoptu? Oto lista:

  • 4 jajka o temperaturze pokojowej;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka octu.

Na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno z cukrem. Z kolei żółtka mieszamy z octem

W kolejnym kroku stopniowo wlewamy żółtka z octem do ubitych białek. Następnie wsypujemy do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy szpatułką. 

Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie wystawiamy wypiek do ostygnięcia. 

Zobacz też:

Tak zrobisz szybkie i zdrowe śniadania. Wejdź w nowy rok ze świeżą energią

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich szybką i niskokaloryczną sałatkę

​Ciasto "proboszcz na pielgrzymce" zachwyci gości. I zniknie ze stołu w 3 sekundy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta