Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje
Pierogi to coś, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowując je, chcemy uzyskać ciasto, które nie tylko będzie smaczne, ale i sprężyste oraz elastyczne. Okazuje się, że efekt ten osiągniemy w bardzo łatwy sposób. Wystarczy dodać pewien popularny składnik. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na pierogi.
Przepisów na ciasto na pierogi jest naprawdę wiele. Jednak nie zawsze wychodzi ono smaczne i sprężyste. Na szczęście istnieje pewien niezawodny sposób, dzięki któremu nasze pierogi będą tak smaczne, że w zaledwie chwilę znikną z talerzy. Wystarczy jeden prosty trik.
Przygotowanie idealnego ciasta na pierogi wbrew pozorom nie jest trudne. Okazuje się, że sekretem jest połączenie dwóch popularnych produktów, które znajdziemy w każdym sklepie. Mowa o maślance i wodzie.
Pierwszy z tych płynów ma sprawić, że ciasto będzie miękkie, rozciągliwe oraz plastyczne. Natomiast dodanie wody pozwoli nadać mu sprężystości, dzięki czemu nie będzie kleiło się do stolnicy oraz rąk.
Jednak sposób ten ma sens jedynie wtedy, gdy pamiętamy o zachowaniu odpowiednich proporcji między płynami. Duże znaczenie ma także temperatura maślanki oraz wody. Oba te składniki powinny być ciepłe, a nie gorące.
Przyrządzenie perfekcyjnego ciasta na pierogi nie jest skomplikowane. Wystarczy, że sięgniemy po wspomniane składniki, w następujących proporcjach:
- 500 g mąki pszennej,
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki maślanki,
- 0,5 łyżeczki soli.
Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Stopniowo dolewamy do tego maślankę oraz wodę, ciągle mieszając masę. W momencie, gdy składniki zaczną się już łączyć, to należy przejść do wyrabiania ciasta ręcznie. Chcąc ułatwić sobie ten proces, warto posypać dłonie mąką.
Wyrabiając ciasto, powinniśmy czuć, że staje się ono elastyczne. W przypadku jednak gdy wydaje nam się ono zbyt gęste, to dodajmy jeszcze nieco maślanki. Dzięki temu uzyskamy perfekcyjną, sprężystą masę, z której będziemy mogli wycinać kółka na nasze pierogi.
Czytaj również: Jajka smaż tylko na tym tłuszczu. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny
Są jeszcze inne aspekty, które sprawią, że nasze pierogi wyjdą perfekcyjnie. Warto więc o nich pamiętać, przygotowując ten świąteczny przysmak. Przede wszystkim po zagnieceniu ciasta, należy odstawić je na chwilę i dać mu odpocząć. W tym celu przykrywamy je ściereczką i odkładamy na około pół godziny. Sprawi, to, że pierogi będą jeszcze bardziej elastyczne.
Oprócz tego musimy uważać na popularny błąd, jakim jest używanie zbyt dużej ilości mąki do podsypywania stolnicy podczas wałkowania. Przyczynia się to do tego, że masa twardnieje i jest trudniejsza do formowania.
Istotne jest również samo gotowanie zrobionych już pierogów. Należy wrzucać je na gorącą, a nie wrzącą wodę, do której wcześniej dodajemy odrobinę soli. Pierogi gotujemy przez około 2-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Dzięki temu wyjdą naprawdę idealne.
Zobacz też:
Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku
Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie
Tę świąteczną przekąskę uwielbiają wszystkie dzieci. Zrobisz ją w kilka chwil