Babcia radzi: już nigdy nie wylewaj jej do zlewu. Dodaj do marynaty, a udka z kurczaka będą chrupiące jak nigdy
Mięso z kurczaka to jeden z najczęstszych bywalców na stołach polskich rodzin. Nic dziwnego — jest smaczne, bogate w białko i pasuje praktycznie na każdą okazję. Sprawdź, jak przygotować udka z kurczaka, które zawsze będą idealnie soczyste i chrupiące.
Większość osób zwykle pozbywa się wody z kiszonych ogórków, a jest to bardzo duży błąd. Ten roztwór solanki działa jak naturalny probiotyk i poprawia odporność organizmu. Świetnie sprawdzi się również jako podstawa marynaty do udek z kurczaka.
Do przygotowania pysznych i chrupiących udek z kurczaka z piekarnika potrzebne będą:
- 4 udka z kurczaka
- 4 marchewki
- por
- 2 papryki (np. 1 żółta i 1 zielona)
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- 100 ml wody z kiszonych ogórków
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 5 ząbków czosnku
- garść ulubionych ziół (rozmaryn, oregano, tymianek)
Podane składniki przeznaczone są do przygotowania czterech porcji chrupiących udek z kurczaka.
Uszykuj sporą miskę. Umieść w niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wodę z kiszonych ogórków. Dodaj ostrą paprykę, pieprz, posiekane zioła, słodką paprykę oraz sól. Wlej miód i olej, a także dodaj musztardę. Całość wymieszaj do momentu połączenia się składników. Udka z kurczaka umyje i osusz, a następnie włóż do miski i dokładnie obtocz w marynacie. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę, jednak nie wkładaj do lodówki.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchewki, por, papryki oraz ziemniaki umyj i osusz. Marchewki i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na talarki. Papryki pokrój w paski, a por na półplastry. Warzywa umieść w wysmarowanym odrobiną masła naczyniu żaroodpornym. Na 20 minut przed końcem czasu marynowania udek z kurczaka zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Po zakończeniu czasu marynowania udka z kurczaka wyłóż na warzywach i polej resztą marynaty. Naczynie żaroodporne umieść na środkowej półce piekarnika i piecz przez 40-50 minut. Po 20 minut pieczenia na dnie naczynia powinien pojawić się sos. Możesz w takim przypadku co jakiś czas polać nim udka z kurczaka. Naczynie wyjmij z piekarnika, gdy mięso będzie mocno zarumienione. Nie czekaj zbyt długo, bo będzie przesuszone.
Na talerz wyłóż po jednym udku z kurczaka, a także porcję warzyw i polej powstałym sosem. Takim sposobem bez dużego wysiłku przygotujesz pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia