Reklama
Reklama

​Babcia radzi: już nigdy nie wylewaj jej do zlewu. Dodaj do marynaty, a udka z kurczaka będą chrupiące jak nigdy

Mięso z kurczaka to jeden z najczęstszych bywalców na stołach polskich rodzin. Nic dziwnego — jest smaczne, bogate w białko i pasuje praktycznie na każdą okazję. Sprawdź, jak przygotować udka z kurczaka, które zawsze będą idealnie soczyste i chrupiące.

Większość osób zwykle pozbywa się wody z kiszonych ogórków, a jest to bardzo duży błąd. Ten roztwór solanki działa jak naturalny probiotyk i poprawia odporność organizmu. Świetnie sprawdzi się również jako podstawa marynaty do udek z kurczaka.

Chrupiące udka jak u babci — składniki

Do przygotowania pysznych i chrupiących udek z kurczaka z piekarnika potrzebne będą:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • por
  • 2 papryki (np. 1 żółta i 1 zielona)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml wody z kiszonych ogórków
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 5 ząbków czosnku
  • garść ulubionych ziół (rozmaryn, oregano, tymianek)

Podane składniki przeznaczone są do przygotowania czterech porcji chrupiących udek z kurczaka.

Jak przygotować chrupiące udka?

Uszykuj sporą miskę. Umieść w niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wodę z kiszonych ogórków. Dodaj ostrą paprykę, pieprz, posiekane zioła, słodką paprykę oraz sól. Wlej miód i olej, a także dodaj musztardę. Całość wymieszaj do momentu połączenia się składników. Udka z kurczaka umyje i osusz, a następnie włóż do miski i dokładnie obtocz w marynacie. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę, jednak nie wkładaj do lodówki.

W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchewki, por, papryki oraz ziemniaki umyj i osusz. Marchewki i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na talarki. Papryki pokrój w paski, a por na półplastry. Warzywa umieść w wysmarowanym odrobiną masła naczyniu żaroodpornym. Na 20 minut przed końcem czasu marynowania udek z kurczaka zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Po zakończeniu czasu marynowania udka z kurczaka wyłóż na warzywach i polej resztą marynaty. Naczynie żaroodporne umieść na środkowej półce piekarnika i piecz przez 40-50 minut. Po 20 minut pieczenia na dnie naczynia powinien pojawić się sos. Możesz w takim przypadku co jakiś czas polać nim udka z kurczaka. Naczynie wyjmij z piekarnika, gdy mięso będzie mocno zarumienione. Nie czekaj zbyt długo, bo będzie przesuszone.

Na talerz wyłóż po jednym udku z kurczaka, a także porcję warzyw i polej powstałym sosem. Takim sposobem bez dużego wysiłku przygotujesz pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | obiady domowe | przepisy