Reklama
Reklama

Babcia dała mi przepis na kruche ciastka z marmoladą. Gdy byłam dzieckiem, piekła je non stop

Ciastka z marmoladą dawniej królowały w sklepach i cukierniach. Najlepsze jednak były te, które robiono samodzielnie. Ostatnio babcia podzieliła się ze mną przepisem na tę słodką przekąskę. Te kruche ciastka z marmoladą są tak pyszne, że znikają z talerza w mgnieniu oka.

Ciastka z marmoladą to zapomniana przekąska, jednak warto przypomnieć sobie ich wyśmienity smak. Zrobisz je zaledwie w pół godziny, sprawdzą się idealnie na każdą okazję. Sprawdź przepis z zeszytu babci

Składniki na kruche ciastka z marmoladą

Do ciastek z marmoladą używamy tanich składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w kuchni. Małe ciasteczka będą maślane, kruche i delikatnie słodkie dzięki marmoladzie

Jakich składników potrzebujemy do ciastek z marmoladą? Oto lista:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 4 żółtka;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • marmolada.

Babciny przepis na kruche ciastka z marmoladą

Na początek ucieramy miękkie masło na jasny puch. Dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas ucierając do powstania puszystej masy. Następnie dorzucamy po jednym żółtku, nie przestajemy ucierać. Wlewamy także ekstrakt waniliowy, całość mieszając. 

W kolejnym kroku w osobnej misce łączymy mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Te połączone składniki powoli dosypujemy do masy maślanej, miksując ją na niskich obrotach. 

Tak powstałe ciasto należy wyrobić na jednolitą masę i przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdką tylką

Porcje ciasta wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy między ciastkami. 

Później na środek każdego z nich kładziemy trochę marmolady. Możemy opcjonalnie zastąpić ją dżemem. 

Ciastka z marmoladą pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, do momentu zarumienienia. 

Po upieczeniu należy wyjąć blachę z piekarnika i zostawić ciasteczka do ostygnięcia

Ciastka z marmoladą przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku lub metalowej puszce. Dzięki temu zachowają swoją kruchość.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski