Reklama
Reklama

Alergia pokarmowa - to te produkty uczulają najczęściej. Jeden może zaskoczyć

Alergie pokarmowe są coraz większym problemem w skali globalnej. Szacuje się, że ok. 1-2% dorosłych ludzi na świecie może cierpieć z tego powodu. U dzieci wynik jest jeszcze wyższy, gdyż wynosi ok. 8%. Co ciekawe, za ok. 90% tych przypadków odpowiada jedynie osiem produktów. Sprawdź, które produkty spożywcze najczęściej wywołują alergię pokarmową.

Alergia pokarmowa to zespół niepożądanych reakcji układu pokarmowego, które mogą dotykać wielu narządów, wywołując dyskomfort, ból, a w niektórych przypadkach nawet zagrażając życiu. Z roku na rok liczba osób cierpiących na tego typu problemy powiększa się. Lekarze zaznaczają, że jest to w dużej mierze winą sztucznych dodatków do żywności, które nieświadomie spożywamy niemal każdego dnia.

Które produkty spożywcze najczęściej wywołują alergię?

Przede wszystkim należy rozróżnić dwie podobne przypadłości — alergię oraz nietolerancję. Alergia ma podłoże immunologiczne, które jest związane z przeciwciałami IgE. Nietolerancja może być spowodowana niedoborem określonego enzymu lub działaniem przeciwciał IgG.

Pierwsze w historii przypadki alergii, choć nie pokarmowej, datuje się na XVIII wiek. Od tego czasu jakość i ilość badań znacznie wzrosła, a od 1995 roku funkcjonuje spis produktów, które nazywane są Wielką Ósemką Alergenów. Wśród nich znajdziemy:

  • jaja,
  • mleko krowie,
  • orzechy,
  • orzeszki arachidowe,
  • pszenicę,
  • ryby,
  • skorupiaki i mięczaki,
  • soję.

Lista została stworzona przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Według ekspertów FAO podane wyżej produkty mogą odpowiadać nawet za 90% alergii pokarmowych na całym świecie.

Alergia pokarmowa — objawy

W przypadku alergii pokarmowych do jakichkolwiek objawów dochodzi dopiero po spożyciu produktu, na który dana osoba ma uczulenie. Mogą one być zarówno stosunkowo niegroźne, jak i prowadzić do śmierci. Wśród objawów alergii wyróżniamy:

  • objawy żołądkowo-jelitowe,
  • zaburzenia układu oddechowego,
  • zaburzenia układu sercowo-naczyniowego,
  • zmiany skórne.

Najczęstsze objawy żołądkowo-jelitowe to biegunka, wzdęcia czy zaparcia. W przypadku zaburzeń układu oddechowego spowodowanych alergią najczęściej można spotkać astmę, kaszel czy nieżyt nosa. Do zaburzeń układu sercowo-naczyniowego zaliczamy m.in. zaburzenia rytmu serca (tachykardia i bradykardia).

Zmiany skórne wywołane alergią pokarmową to przede wszystkim egzema lub pokrzywka. W przypadku alergii pokarmowej najcięższym stanem, jaki może dotknąć osobę uczuloną, jest wstrząs anafilaktyczny.

Jak sprawdzić, czy produkt spożywczy wywołuje alergię?

Pierwszym krokiem do ustalenia, który produkt spożywczy wywołuje alergię pokarmową, jest wywiad lekarski. To właśnie wtedy, na podstawie zgłoszonych objawów, występowania chorób w rodzinie oraz symptomów zauważonych w przeszłości, lekarz podejmuje decyzję o wykonaniu badań dodatkowych. W celu diagnostyki alergii można wykonać kilka różnych badań i testów. Należą do nich:

  • badania laboratoryjne,
  • badania spirometryczne,
  • testy prowokacyjne,
  • testy skórne.

W przypadku diagnostyki alergii pokarmowych najbardziej skutecznymi metodami są

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta