Zbierz w czasie spaceru i zasusz. Wzmacnia odporność i dba o piękną cerę
Koniczyna czerwona to roślina, która powszechnie spotykana jest na łąkach. Do tej pory większość osób przechodziła obok niej obojętnie, ale od teraz może się to zmienić. Wystarczy poznać właściwości i możliwe zastosowanie tej niepozornej rośliny, aby podczas spaceru zacząć ją zbierać do zasuszenia. Podpowiadamy więc, jakie korzyści przynosi regularne spożywanie koniczyny czerwonej.
Koniczyna czerwona to roślina powszechnie porastająca łąki, która wykazuje wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Jest prawdziwym skarbem, którego zastosowanie znane jest już od wieków. W szczególności ceniona jest za swoje korzystne działanie, jeśli chodzi o zdrowie kobiet. Jakimi jeszcze właściwościami cechuje się ta roślina?
Czerwona koniczyna cieszy swoim pięknym kwiatem, którego kolor wpada w różowe odcienie. Mało osób zdaje sobie jednak sprawę, jakie właściwości niesie ze sobą ta roślina łąkowa. Należy zacząć od tego, że zawiera w sobie mnóstwo witamin, takich jak, chociażby A, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzrok oraz stan skóry.
Ponadto obecna witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, natomiast witamina K jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Dodatkowo jest bogata w liczne minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń, fosfor czy potas. Mają one wpływ na zdrowie kości czy produkcję czerwonych krwinek.
Zawarte w koniczynie czerwonej izoflawony są szczególnie istotne i pomocne dla kobiet podczas łagodzenia objawów hormonalnych. Wobec tego ta niepozorna roślina może posłużyć jako suplement diety oraz wsparcie dla organizmu. Wykazuje wszechstronne działanie, przez co warto czerpać z niej korzyści przez cały rok.
Po koniczynę czerwoną warto również sięgnąć w kwestii pielęgnacji skóry. Może okazać się pomocna w procesie leczenia trądziku, a także przy łagodzeniu podrażnień i stanów zapalnych. Zawarte w niej składniki wpływają także na elastyczność skóry.
Zobacz także: To najzdrowsza przyprawa świata. We Włoszech jest w każdym daniu, w Polsce mało popularna
Koniczynę czerwoną z łatwością można znaleźć na większości łąk. Chcąc ją zebrać, warto skupić się na kwiatach, w których to stężenie cennych składników jest największe. To właśnie kwiaty powinno się zbierać w celu przygotowywania naparów bądź syropów.
Na zbieranie koniczyny czerwonej dobrze wybrać się w słoneczny poranek, w okresie jej pełnego rozkwitu. Wobec tego najlepszymi miesiącami na zbiory jest czerwiec oraz lipiec. Podczas spaceru należy wybierać zdrowe i nienaruszone kwiaty, najlepiej z łąk, które nie są zlokalizowane bezpośrednio przy ruchliwych drogach.
Zebrane kwiaty koniczyny należy odpowiednio zasuszyć, aby nadawały się do późniejszego użytku. Można zrobić to naturalnym sposobem, jakim jest suszenie na powietrzu lub zdecydować się na suszenie w suszarce do ziół, co zdecydowanie jest szybszym procesem.
Może cię zainteresować: Obniża cholesterol i przyspiesza przemianę materii. Dodaj do sałatki lub zaparz
Zasuszona koniczyna może być wykorzystana na wiele sposobów. Najprostsze i zarazem efektywne jest przygotowanie z niej naparu. Wystarczy 250 ml wrzącej wody, a także łyżka suszonych kwiatów koniczyny, aby stworzyć napar pełen właściwości zdrowotnych.
Ponadto z suszonej koniczyny czerwonej można przygotować syrop, który idealnie sprawdzi się podczas przeziębienia, a także maść łagodzącą podrażnienia. Co ciekawe, z koniczyną czerwoną można również przygotować sałatkę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Zobacz też:
Kupiłaś te modne buty na zimę? Lekarz nie ma dla ciebie dobrych wiadomości
W PRL-u była w każdej kosmetyczce. Zapomniany sekret gładkiej i młodej skóry
Najlepsze fryzury na andrzejki dla pań po 50-tce. Inspirowane gwiazdami