Wypij między świątecznymi posiłkami. Poprawisz trawienie i nie przytyjesz
Święta to przyjemny czas, lecz także wyzwanie dla układu trawiennego. Jeśli chcesz dać mu chwilę wytchnienia, między kolejnym kawałkiem sernika, a porcją pierogów zrób sobie chwilę przerwy i zdecyduj się na wypicie pewnego pożytecznego napoju. Podkręcisz metabolizm, unikniesz uczucia ciężkości i przy okazji zapomnisz o zmarszczkach.
Napój, po który warto regularnie pić między świątecznymi posiłkami to wcale nie kompot z suszu czy grzaniec, a zielona herbata. Na pewno nie zaszkodzi spożywać jej na co dzień, jednak w okresie bożonarodzeniowym jest to szczególnie ważne.
A to z uwagi na zwiększone ryzyko przeciążenia układu trawiennego, spowodowane częstym jedzeniem tradycyjnych dań, które niestety zazwyczaj wcale nie są lekkostrawne. Zielona herbata to naturalne wsparcie dla metabolizmu. Pozwala uniknąć uczucia ciężkości, a przy okazji może także pozytywnie wpłynąć na urodę.
Zielona herbata to wartościowy napój, który idealnie wpisuje się w świąteczny czas, choć niewiele osób w Polsce myśli o nim w tym kontekście. To błąd, ponieważ ma mało kalorii, więc pomaga zadbać o linię, w przeciwieństwie do tuczących soków czy słodkich kompotów, po które ludzie często sięgają między posiłkami.
W dodatku posiada właściwości wspierające trawienie. Zawiera katechiny, które pobudzają metabolizm oraz pomagają organizmowi lepiej poradzić sobie z ciężkostrawnymi potrawami, ograniczając uczucie wzdęcia.
W zielonej herbacie jest też minimalna ilość kofeiny. Delikatnie pobudza, lecz nie obciąża ona tak żołądka jak kawa. Inną zaletą zielonej herbaty jest to, że jest źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Pij ją często, bo może pomóc na dłużej zachować młody wygląd.
Zielona herbata pomaga także oczywiście zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu bez dostarczania zbędnych kalorii i cukru. Co także ważne, może ograniczać ochotę na słodkie przekąski, przyczyniając się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi.
To świetna wiadomość dla osób, które przez podjadanie zazwyczaj tyją w tym okresie. Inną zaletą zielonej herbaty jest to, że obecne w niej polifenole wspierają odporność organizmu, co jest istotne w okresie zimowym, kiedy nietrudno nabawić się infekcji.
Najlepiej pić zieloną herbatę 2-3 razy dziennie między posiłkami około 30-60 minut po zjedzeniu potrawy. Możesz po nią sięgnąć zawsze wtedy, gdy nachodzi cię ochota na deser (ogranicza ochotę na słodkie).
Ważne jednak, by nie pić zielonej herbaty na czczo przy wrażliwym żołądku, bo wtedy może spowodować jego podrażnienie. Poza tym unikaj sięgania po nią późnym wieczorem, bo z uwagi na zawartość kofeiny, u niektórych osób może utrudniać zasypianie.
Zobacz też:
Nie musisz kupować kreacji na Sylwestra. Wystarczy, że zajrzysz do swojej szafy
Tego nie rób przy świątecznym stole. Afera gwarantowana
Ona też obchodzi imieniny 24 grudnia. W zeszłym roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek