Reklama
Reklama

Zwróć na to uwagę przy zakupie suszonych grzybów. Inaczej wigilijne dania będą katastrofą

Suszone grzyby to podstawa dla wielu świątecznych dań. Czy to w czerwonym barszczu, czy w farszu do uszek i pierogów, odgrywają istotną rolę, zarówno jeśli chodzi o wyjątkowy smak, jak i aromat. Ważne więc, aby wybrać te, o najlepszej jakości. Źle dobrane mogą nie tylko osłabić smak potraw, ale nawet całkowicie je zepsuć. Dowiedz się więc, na jakie kwestie zwrócić uwagę przy zakupie suszonych grzybów na święta.

Trudno sobie wyobrazić potrawy wigilijne bez suszonych grzybów, które wnoszą do kuchni intensywny aromat lasu. Wiele osób suszy je samodzielnie, jednak nie każdy ma taką możliwość, dlatego na straganach i sklepach można znaleźć szeroki wybór rozmaitych suszonych grzybów. Niestety nie wszystkie będą dobrym wyborem, dlatego dobrze wiedzieć, na co zwracać uwagę, by nie dokonać złego zakupu, który w konsekwencji może zaważyć na smaku wigilijnych potraw. 

Jak kupić dobre suszone grzyby? Zwróć uwagę na te kwestie  

Suszone grzyby to składnik wielu wigilijnych dań. Kiedy posiada się samodzielnie ususzone grzyby, ma się niemal stuprocentową pewność co do ich gatunków oraz jakości. Inaczej kwestia wygląda w przypadku kupnych suszonych grzybów. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się na dobre jakościowo, pozory mogą mylić. Dobrze więc wiedzieć, na jakie kwestie zwracać uwagę, by wybrać dobre jakościowo okazy. 

Przede wszystkim kolor. Powinien być naturalny i zbliżony do świeżych, tylko nieco ciemniejszy i intensywniejszy. Zbyt jasne okazy to sygnał nadmiernego wybielenia, natomiast zbyt ciemne to objaw przesuszenia bądź też złego przechowywania. Wobec tego najlepszą mieszanką jest ta w naturalnych odcieniach brązów i beżu.

Warto być wyczulonym również na zapach, bo to wręcz najważniejsza cecha grzybów. Ten powinien być przyjemnie leśny, nieco orzechowy. Zdecydowanie szerokim łukiem należy unikać grzyby o zapachu stęchlizny, piwnicy, wilgoci, chemikaliów oraz pleśni. Suszone grzyby o niewłaściwym aromacie to wyraźny sygnał o wątpliwej jakości, która w czasie przygotowań przedświątecznych przesądzi o finalnym smaku potraw. 

Kolejną kwestią jest struktura suszonych grzybów. Sprzedawane okazy powinny być elastyczne, grube i mięsiste. Zbyt łamliwe i kruche to oznaka, że były za długo suszone. Kupowane opakowania suszu warto również weryfikować pod względem pochodzenia i gatunku. Lepiej postawić na konkretny gatunek, a niżeli mieszankę, która może być loterią i co więcej być importowana.  

Może cię zainteresować: Grzyby gotuj dokładnie tyle minut. Inaczej stracą smak i konsystencję

Suszone grzyby na Wigilię. Te będą najlepsze  

Niestety w dobie tak dużej dostępności suszonych grzybów na targach i w sklepach, bardzo łatwo paść ofiarą słabej jakości gotowców. Na rynku często pojawiają się suszone grzyby importowane z Chin i innych zagranicznych krajów, które dość często są za bardzo wysuszone, niemal nie pachną i przede wszystkim są sztucznie wybielane bądź konserwowane.  

Zdecydowanie lepszym wyborem są grzyby z polskich lasów, od sprawdzonych sprzedawców. Ważne, by kupowany produkt miał odpowiednie atesty i certyfikaty. Warto sprawdzić to przed zakupem na etykiecie, czytając również skład czy też kraj pochodzenia. 

Najlepiej więc postawić na suszone grzyby od polskich, lokalnych producentów, którzy sprzedają produkt w szczelnie zamkniętych opakowań bez uszkodzeń. Warto postawić między innymi na suszone borowiki, podgrzybki czy też koźlarze. Można ograniczyć się do jednego gatunku lub postawić na kilka i zrobić aromatyczną mieszankę.  

Ważne, by zakupione grzyby były całe i w dużych kawałkach, bez drobnego pyłku, a także oznak pleśni czy robaków. Stosując się do tych kilku tak istotnych kwestii, można uniknąć przykrego rozczarowania w czasie przedświątecznych przygotowań oraz klapy na wigilijnym stole.  

Przeczytaj też: To jedyny słuszny sposób mrożenia pierogów. Nie będą się sklejać ani pękać

Zobacz też:

Prezenty do 50 zł. W tym roku kup coś innego niż kolejne skarpety

Mój sekretny sposób na mycie luster. Wszystko czego potrzebuję, mam w kuchni

Ten gatunek choinki bije inne na głowę. Postoi do Trzech Króli bez gubienia igieł

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | święta | triki | grzyby