Reklama
Reklama

Wymocz suszone grzyby w tym płynie. Będą obłędnie smaczne

Dziś do moczenia suszonych grzybów najczęściej wykorzystywana jest zwykła woda. W dawnych czasach było to jednak nie do pomyślenia. Nasze prababcie miały inny, sprawdzony sposób, aby popularny przysmak zachwycał smakiem, aromatem i był miękki jak chmurka. Wypróbuj tę starą metodę, a na pewno nie pożałujesz.

Suszone grzyby często goszczą na polskich stołach w okresie świąteczno-noworocznym. Znany przysmak idealnie nadaje się do przygotowywania aromatycznych zup i sosów. Możesz go także wykorzystać jako dodatek do mięs, krokietów, uszek czy pierogów. 

Musisz jednak wiedzieć, jak namoczyć grzyby suszone, aby były niebiańsko smaczne i miękkie. Zafundowanie leśnym owocom kąpieli w wypełnionym wodą garnku to zdecydowanie najpopularniejsza metoda. Niekoniecznie jednak najlepsza.

Moczenie suszonych grzybów - dlaczego warto to robić?

Moczenie suszonych grzybów nie jest konieczne, jednak warto to robić. Czynność ta przywraca im wilgoć i poprawia konsystencję, nie wspominając już o dodatkowym oczyszczeniu z piasku czy innych niespodzianek, które mogą czaić się pod kapeluszami.

Nie wspominając już o tym, że moczenie suszonych grzybów usuwa goryczkę i ułatwia ich dalszą obróbkę (gotowanie, smażenie). Można zafundować im kąpiel w wodzie - osolonej lub nie. To najczęściej wybierany sposób na ich przygotowanie do wykorzystania w kuchni, ale są również inne sposoby. 

Może cię zainteresować: Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki

Zapomnij o wodzie. Moczenie grzybów w mleku jest znacznie lepszym pomysłem

Moczenie grzybów w mleku to stara, babcina metoda, która może przynieść wiele korzyści. Poprawi smak dań z leśnymi darami, ponieważ dzięki niej podgrzybki, borowiki czy maślaki będą delikatniejsze w smaku i bardziej miękkie. 

W przeciwieństwie do moczenia w wodzie, suszone grzyby wymoczone w mleku będą także bardziej kremowe. Pamiętaj jednak, że powinno być ono letnie i koniecznie lekko osolone.

Czytaj również: Karp, makowiec czy barszcz z uszkami? Sprawdź, którą potrawą wigilijną jesteś

Jak długo moczyć grzyby w mleku? Dzięki temu wyjdą idealne

Moczenie w mleku suszonych grzybów powinno trwać około 4-5 godzin, aby były idealne. Muszą być całkowicie zanurzone w płynie (możesz je obciążyć np. talerzykiem). 

Po upływie tego czasu wyjmij grzyby z garnka. Odczekaj chwilę, odcedź je delikatnie, przełóż do drugiego naczynia, zalej wodą i ugotuj. Pilnuj, by się nie przypaliły. 

Zobacz też:

Gdzie wyrzucić słoik z przetworami? Na pewno nie do pojemnika na szkło

Koniecznie zrób to wieczorem. Obniżysz rachunki za ogrzewanie

Zawsze dodaję to do wody do moczenia grzybów. Dzięki temu nie są gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | domowe sposoby | triki