Zapomnij o przypalonej patelni. Przykryj ją ręcznikiem papierowym, a efekt cię zaskoczy
Czyszczenie akcesoriów kuchennych, takich jak przypalona patelnia lub garnek, może być prawdziwą udręką. Istnieje jednak pewien sprytny sposób, który może znacząco uprościć to zadanie. Wystarczy użyć pewnego składnika, który od lat wspiera gospodynie w sprzątaniu. Mowa o sodzie oczyszczonej. Jak wykorzystać ją do umycia przypalonych garnków i patelni? Wyjaśniamy.
Przypalone sprzęty kuchenne często doprowadzają nas do białej gorączki. Na domiar złego, szorowanie ich za pomocą druciaków może tylko pogorszyć sytuację – nietrudno wówczas o przypadkowe zniszczenie powłoki garnka lub patelni. Wobec tego, w jaki sposób pozbyć się przypalonego tłuszczu i resztek przygotowywanego wcześniej jedzenia? Okazuje się, że pomóc może soda oczyszczona.
Soda oczyszczona to składnik, który prawdopodobnie każdy z nas ma w swojej kuchennej szafce. Ów produkt rewelacyjnie nadaje się do sprzątania kuchni. Z jej pomocą można pozbyć się uciążliwych zabrudzeń z tłuszczu. Idealnie nada się również do wyczyszczenia przypalonych garnków i patelni. Dodatkowo warto użyć soli wykazującej właściwości ścierające oraz niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń.
Przeczytaj też: Nie musisz wyrzucać przypalonej patelni. Włóż ją do reklamówki i zalej, a znów będzie lśnić
W jaki sposób usunąć przypalenia ze wspomnianych sprzętów kuchennych? To proste – wystarczy rozsypać sodę na dnie garnka lub patelni i dokładnie rozprowadzić ją po zabrudzonych miejscach. Dodatkowo dodaj niewielką ilość soli, która wykazuje właściwości ścierające oraz zalej całość niewielką ilością płynu do mycia naczyń.
Za pomocą gąbki wetrzyj powstałą "pastę" w dno patelni lub garnka, skupiając się w szczególności na przypalonych miejscach. Następnie przykryj dno ręcznikiem papierowym i polej je niewielką ilością wody. Odczekaj 25 minut. Następnie przetrzyj całość wyłożonym wcześniej ręcznikiem papierowym i opłukaj naczynie pod bieżącą wodą. Zabrudzenia powinny bezproblemowo zejść.
Zobacz też:
Tak szybko wydrylujesz wiśnie. Wystarczy produkt z kuchennej szafki
Wyjeżdżasz na urlop? Włóż monetę do zamrażarki, a po powrocie sobie podziękujesz
Tak suszone grzyby będą smaczne i aromatyczne. Nie musisz mieć specjalnej suszarki