Zapomnij o polewaniu wrzątkiem. Tak szybko zdejmiesz skórkę z pomidorów
Pomidory używane są do przygotowywania wielu różnych potraw. Czasem jednak, aby je wykorzystać do dań, musimy pozbyć się skórki. Nie musi to jednak być wcale trudne ani uciążliwe. Istnieją sposoby, dzięki którym bez problemu obierzemy pomidory. Podpowiadamy, w jaki sposób ułatwić sobie usuwanie skórki z pomidorów, aby gotowanie było przyjemniejsze.
Najczęściej skórkę pomidora usuwa się poprzez zalanie ich wrzątkiem. Istnieją jednak również inne metody, dzięki którym pozbędziemy się skórki bez większego wysiłku. Warto więc wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada. Sprawdź, jak łatwo usunąć skórkę z pomidora za pomocą domowych sposobów.
Większość osób na co dzień nie obiera pomidorów, są jednak sytuacje, gdy jest to wręcz wskazane. Często musimy wykonać tę czynność, aby przygotować niektóre potrawy. W szczególności mowa tu o sosach, zupach oraz przetworach, które muszą mieć jednolitą konsystencję.
Obieranie pomidorów ze skórki jest także konieczne, gdy spożywać je będą osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe, ponieważ ta część pomidora mogłaby im zaszkodzić. Oprócz tego skórki nie powinny spożywać osoby, które mają trudności z połykaniem, czyli m.in. małe dzieci czy osoby cierpiące na zaburzenia połykania.
Czytaj również: Czyścisz płytę indukcyjną w ten sposób? Pożegnasz się z nią szybciej, niż myślisz
Najczęściej skórki z pomidorów pozbywamy się za pomocą wrzątku. Istnieją jednak również inne, proste i skuteczne metody, aby szybko je obrać. Do wyboru mamy kilka wygodnych opcji, dzięki którym nie będziemy musieli się martwić skórką pomidora. Oto one:
- Kuchenka mikrofalowa - dzięki niej szybko pozbędziemy się skórek z pomidorów. Wystarczy, że najpierw natniemy krzyżyk po przeciwnej stronie szypułki i włożymy je do pojemnika, który może być umieszczany w tego typu urządzeniu. Wkładamy go do mikrofali i podgrzewamy na najwyższej mocy urządzenia przez 30 sekund. Po ostygnięciu obieramy pomidory, pociągając za skórkę od strony nacięcia.
- Piekarnik - możemy również naciąć pomidory i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez kilka minut, aż skórka zacznie pękać. Wtedy to wyjmujemy pomidory, studzimy i obieramy.
- Palnik gazowy - możemy opalić pomidory nad kuchenką. Wystarczy nakłuć pomidory widelcem i następnie używając szczypiec, opiekać pomidory nad palnikiem. Obracamy je, aż skórka zacznie pękać. Następnie odkładamy je na bok i jak ostygną, obieramy ze skórki.
- Zamrażalnik - skórki pozbędziemy się w łatwy sposób również, gdy włożymy pomidory do zamrażalnika. Zanim jednak to zrobimy, musimy wyciąć z nich szypułki, naciąć krzyżyk i włożyć pomidory do pojemnika. Wkładamy je do zamrażalki na kilka godzin, a po wyjęciu bez problemu zdejmiemy z nich skórkę. Tej metody nie stosujmy, jednak gdy chcemy przygotować sałatkę czy użyć pomidorów do kanapki. Sprawdzi się ona lepiej, gdy planujemy przyrządzić domowy keczup czy sos pomidorowy.
Zobacz też:
Tego nigdy nie wkładaj do pralki. Bezpowrotnie zniszczysz ubrania
Zapomnij o mokrych plamach pod pachami. Tak łatwo i skutecznie ograniczysz pocenie się
Blat kuchenny będzie lśnił czystością. Wystarczy, że zmieszasz to z wodą