Reklama
Reklama

Zapomnij o płaczu przy krojeniu cebuli. Szef kuchni zdradza, jak tego uniknąć

Krojenie cebuli często kojarzy nam się z nieprzyjemnym uczuciem łzawienia oraz pieczenia oczu. Na szczęście z pomocą przychodzi pewna technika, którą zasugerował znany na całym świecie kucharz, dzięki której nie tylko nasze oczy nie będą łzawić, ale i pokroimy cebulę w idealną kostkę. Sprawdź, jak to zrobić.

Gordon Ramsay pokazał sposób na to, jak poradzić sobie z łzawiącymi oczami w trakcie krojenia cebuli. Jest to prosty trik, dzięki któremu nie odczujemy nieprzyjemnych dolegliwości, a dodatkowo idealnie pokroimy naszą cebulę. Wyjaśniamy, co trzeba zrobić.

Płaczesz przy obieraniu cebuli? Gordon Ramsay wyjaśnia, jak prawidłowo ją kroić

Krojenie cebuli często kończy się tym, że nasze oczy łzawią i czujemy nieprzyjemne pieczenie. Wynika to z tego, że cebula zawiera związek siarki zwany S-tlenkiem syn-propanethialu. W momencie, gdy ją kroimy, uwalniają się enzymy, reagujące z tym związkiem i tworzą gaz, który w kontakcie  z oczami tworzy kwas siarkowy. To właśnie on odpowiada za niemiłe uczucie.

Na szczęście istnieje metoda, dzięki której możemy uniknąć takiej sytuacji. Wskazówką co do tego, jak prawidłowo kroić cebulę podzielił się na Facebooku, uhonorowany gwiazdką Michelin, obsługujący restauracje na całym świecie Gordon Ramsay.

Okazuje się bowiem, że według nagrania, które opublikował, kluczowe jest to, by po obraniu zewnętrznej skórki cebuli, pozostawić część korzenia nienaruszoną. Jest to popularny błąd, a usunięty lub pokrojony korzeń, sprawia, że cebula drażni oczy. Wobec tego wystarczy omijać ten element, aby pozbyć się uciążliwego problemu.

Czytaj również: Tych produktów lepiej nie zamrażać. Stracą swój smak i aromat

Krojenie cebuli - jak zrobić to po mistrzowsku?

W swoim nagraniu Gordon Ramsay pokazał również, jak prawidłowo kroić cebulę, wyjaśniając całą tę czynność krok po kroku. Wobec tego chcąc gotować po mistrzowsku, musimy przestrzegać poniższych wskazówek:

  1. Kładąc naszą dłoń na desce do krojenia, powinniśmy jeden palec trzymać z przodu i dwa z tyłu. Przedni palec będzie prowadził nóż podczas krojenia, co ułatwi nam proces i ochroni palce.
  2. Plasterki cebuli należy kroić czubkiem noża, idąc w stronę korzenia. Równocześnie uważajmy, by nie ciąć zbyt blisko samego korzenia. Nasz nóż powinien wykonywać długie pociągnięcia. Po przecięciu cebuli zsuwamy ją z powrotem, tak by wyglądała jak na początku.
  3. Następnie używając ostrza noża, wykonujemy poziome nacięcie w kierunku górnej części plasterków. Przechodzimy aż na drugi koniec cebuli.
  4. Kolejnym krokiem jest cięcie cebuli pionowo. W tym celu kawałki musimy trzymać jak najbliżej siebie, dzięki czemu powstaną pokrojone w kostkę elementy.
  5. Na koniec siekamy cebulę wokół małego kawałka korzenia, aby niczego nie zmarnować.

Zobacz też:

Tyle kalorii możesz spalić w czasie godzinnego spaceru. Zrzucisz serniczek i makowiec?

Nie posypuj solą schodów i podjazdu. Tak pozbędziesz się lodu i śniegu

Te ciasta bez problemu możesz zamrozić. Nie stracą smaku i konsystencji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby