Reklama
Reklama

Tak szybko obierzesz czosnek. Przyda ci się zakrętka

Obieranie czosnku nie jest przyjemną czynnością. W dodatku czasem dostanie się do aromatycznych ząbków warzywa, nie jest tak proste, ponieważ mogą być one ukryte w stwardniałej już łupce. Wtedy to z pomocą przychodzi trik z plastikową nakrętką, dzięki któremu w łatwy sposób obierzemy czosnek, nie niszcząc jego struktury. Sprawdź, jak to zrobić.

Czasem do niektórych potraw lub przetworów potrzebujemy dużych ilości ząbków czosnku. W takim przypadku tradycyjne obieranie go może być bardzo męczące i czasochłonne. Warto więc znać prosty sposób na skuteczniejsze obieranie czosnku, dzięki któremu nie uszkodzimy struktury ząbków i będziemy mogli cieszyć się aromatycznym, nienaruszonym warzywem.

Chcesz by aromat czosnku był bardziej wyczuwalny? Pamiętaj o tej czynności

Jeżeli zależy nam na tym, by czosnek był bardziej aromatyczny, ponieważ będziemy go np. używać do przygotowania syropu lub zupy czosnkowej, która ma wesprzeć naszą odporność, to wystarczy zastosować prostą metodę. Dzięki niej warzywo będzie miało bardziej intensywny smak.

Musimy jedynie po obraniu i posiekaniu czosnku pozostawić go na blacie kuchennym na około 15 minut. W tym czasie dojdzie do procesu utleniania, podczas którego uwalnia się dobroczynna allicyna, czyli antybakteryjna substancja, która świetnie wpłynie na nasz organizm i wzmocni go. Odpowiada ona również za specyficzny zapach czosnku. Dzięki odczekaniu kilku chwil czosnek będzie bardziej wyczuwalny w daniu, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z młodym, wiosennym zbiorem. 

Czytaj również: Zbierz w parku i zaparz. Pij wieczorem, a zapomnisz o stresie i bezsenności

Jak szybko i łatwo obrać czosnek?

Najczęściej czosnek obieramy za pomocą nożyka, oddzielając potrzebne nam ząbki. Jest to prosta i dobrze znana metoda, dzięki której obierzemy zarówno stary, jak i nowy czosnek. Niektórzy decydują się po prostu na wrzucenie czosnku w łupinie do praski i wyciśnięcie go bezpośrednio do naczynia.

Jednak wtedy może zdarzyć się, że nie tylko zmarnujemy sporą ilość produktu, pozostałą we wnętrzu praski, ale i musimy pamiętać o tym, że wyciskany czosnek zdecydowanie łatwiej przypalić, przez co staje się gorzki i psuje całe danie. Z tego powodu lepiej samodzielnie go kroić, jeśli mamy zamiar go podsmażać.

Jeśli jednak zależy nam na łatwiejszej metodzie obierania czosnku, ponieważ potrzebujemy dużej ilości ząbków, to warto poznać prosty i skuteczny trik, dzięki któremu wykonamy całą tę czynność, używając do tego jedynie zakrętki.

Na początek oddzielamy tyle ząbków czosnku, ile potrzebujemy i zalewamy je zimną wodą, pozostawiając na około 20 minut. Dzięki namoczeniu łupina zmięknie. Następnie sięgamy po plastikową nakrętkę i za pomocą jej krawędzi podważamy szerszą stronę ząbka i obieramy go, przeciągając w dół. Metoda ta uniemożliwia skaleczenie się i znacznie ułatwia obieranie, równocześnie nie naruszając struktury warzywa. Nadaje się ona do stosowania zarówno do czosnku zimowego, jak i młodego.

 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki