Zapomnij o czerstwym chlebie. Wystarczy, że włożysz to do chlebaka
Chleb to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który regularnie wkładany jest do koszyka na zakupach. Niestety cechuje go szybka utrata świeżości, gdyż wysycha lub pokrywa się pleśnią, jeśli nie jest poprawnie przechowywany. Dobrze więc wiedzieć, jakich błędów unikać, a także, jak w łatwy sposób można przedłużyć okres przydatności chleba. Okazuje się, że to prostsze niż myślisz.
Pieczywo ma to do siebie, że szybko traci swoją świeżość. Staje się suche, przez co jego jedzenie przestaje być przyjemnością. Niepoprawnie przechowywane może ponadto pokryć się pleśnią, a tego raczej każdy chce uniknąć. Istnieją jednak domowe sposoby, które pozwalają przedłużyć trwałość zakupionego chleba bądź bułek.
Triki na przedłużenie świeżości chleba na nic się nie zdadzą, jeśli ten nie będzie przechowywany w prawidłowy sposób. To podstawowy krok, który wpływa na świeżość pieczywa, dlatego warto o to zadbać. Przede wszystkim chleb najlepiej trzymać w chlebaku, gdyż zapewnia odpowiedni przepływ powietrza, a także chroni przed nadmiernym wysychaniem.
Warto jednak zadbać, żeby chlebek był zrobiony z odpowiedniego materiału, gdyż to też wpływa na trwałość przechowywanych produktów. Najlepszym wyborem jest drewniany lub ceramiczny, ponieważ pozwalają pieczywu “oddychać". Z pewnością dobrym rozwiązaniem nie są plastikowe pojemniki, które sprzyjają powstawaniu wilgoci i tym samym pleśni.
Tak samo jest w przypadku przechowywania chleba w foliowych workach, które skutecznie zatrzymują wilgoć, tworząc dobre warunki do pojawienia się pleśni. Chcąc jak najdłużej cieszyć się świeżym chlebem, warto zwracać uwagę na wilgoć, temperaturę oraz przepływ powietrza. To właśnie te czynniki w głównej mierze wpływają na to, jak długo będzie można rozkoszować się smacznym pieczywem.
Zobacz także: Co zrobić, aby dywan był znowu puszysty? Dzięki temu będzie wyglądał jak chmurka
Poprawne przechowywanie chleba można połączyć ze sposobami, które dodatkowo pozwalają dłużej utrzymać pieczywo świeże. Wiele mówi się o przechowywaniu mącznych produktów w specjalnych, lnianych woreczkach. Nie każdy jednak taki posiada, dlatego dobrze wiedzieć, że istnieją inne, równie skuteczne triki na dłuższą świeżość pieczywa.
Ceramiczny lub drewniany chlebak to dobre miejsce dla chleba, ale warto dodatkowo wzmocnić wstrzymanie procesu wysychania. W prosty sposób można to zrobić za pomocą owoców i warzyw. Sprawdzi się do tego między innymi jabłko, ziemniak czy też seler naciowy. Wystarczy ich kawałek wsadzić do chlebaka, aby oddawały wilgoć i tym samym przedłużały świeżość chleba. Trzeba jednak pamiętać, aby wymieniać wsadzone kawałki owocu lub warzywa co 2-3 dni, by mogły pełnić swoją docelową rolę.
Na zbyt dużą wilgoć, która może z kolei przyczynić się do powstawania pleśni, warto natomiast umieścić w chlebaku odrobinę soli lub ryżu. Produkty te doskonale pochłaniają nadmiar wilgoci, przez co pieczywo nie zaczyna się psuć i może tak poleżeć nawet kilka dni. Kiedy jednak jesteśmy w posiadaniu dużej ilości pieczywa, najlepszą opcją przedłużenia świeżości jest zamrożenie nadmiaru.
Może cię zainteresować: Moja babcia zawsze robiła to ze ściereczkami kuchennymi. Aż pachniały czystością
Zobacz też:
Ta roślina ma w Polsce zły PR. A szkoda, bo syci bardziej niż mięso
Obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność i pomagają schudnąć. Wystarczy kilka sztuk dziennie
Tak usuniesz kamień ze słuchawki prysznicowej. Odpadnie sam, gdy zmieszasz to z wodą