Te drożdżowe bułeczki rozpływają się w ustach. Prosty przepis i smak jak u babci
Drożdżowe wypieki wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem i przytulną atmosferą domowego ogniska. W prosty sposób można powrócić do tamtych chwil za pomocą drożdżowych bułeczek, które zachwycają swoją prostotą wykonania, a także smakiem jak u babci. Poznaj tę wyjątkową recepturę, do której z pewnością będziesz regularnie wracać.
Drożdżowe bułeczki, zwłaszcza wyciągnięte prosto z piekarnika, to niepowtarzalny zapach i smak, który przywołuje czasy dzieciństwa spędzanego u babci. W końcu to właśnie babcia najczęściej częstowała puszystymi bułeczkami, które podczas przygotowań wymagają jednak ogromu cierpliwości, aby w rezultacie mogły wyjść tak smakowite. Warto więc znać przepis, dzięki któremu drożdżowe bułeczki wyjdą pyszne za każdym razem i pozwolą powrócić wspomnieniami do beztroskich czasów.
Klasyczne bułeczki drożdżowe to wszechstronny wypiek, który sprawdzi się na wiele okazji. Dobre są na śniadanie i na podwieczorek. Można je jeść solo lub też posmarowane dżemem czy kremem czekoladowym. To także smakowita przekąska, która z pewnością posmakuje całej rodzinie. Zwłaszcza że większości kojarzy się z przyjemną atmosferą pełną ciepła i miłości.
W końcu wypieki drożdżowe zazwyczaj wiążą się ze smakołykami babci, która dokładała wszelkich starań, aby ciasto było dobrze wyrobione, a następnie wypieczone, przez co przyjemny aromat wypieków wypełniał cały dom.
Warto więc powrócić do beztroskich czasów za pomocą smaku i zapachu obłędnych bułeczek drożdżowych, które wyjdą jak u babci. Wystarczy przygotować je z tego przepisu, a z pewnością będą smaczne i na stałe wpiszą się w menu twojej rodziny.
Zobacz także: Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka
Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i odpowiedniego zestawienie proporcji składników, dlatego dobrze przygotowywać je ze sprawdzonego przepisu. Ten taki jest, dzięki czemu bułeczki wyjdą takie jak u babci. W tym celu potrzebne są następujące składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 mleka (ciepłego)
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 26 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 żółtko do posmarowania bułeczek z wierzchu
- 1 łyżka mleka do posmarowania
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności rozkrusz w misce drożdże i dodaj do nich cukier z ciepłym mlekiem. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże mogły pracować. W tym czasie przesiej do drugiej miski mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn z drożdży. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając roztopione masło.
Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne przykryj je ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, dzięki czemu powiększy swoją objętość. Po tym czasie uformuj z niego małe bułeczki, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp według uznania ulubionymi dodatkami i piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Czas pieczenia powinien wynosić około 15-20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
W przypadku tych bułeczek można postawić na klasykę lub dodać do nich nadzienie w postaci dżemu, jabłek czy kremu czekoladowego. Można je również później posmarować ulubionymi dodatkami, dzięki czemu te bułeczki drożdżowe sprawdzą się na wiele okazji.
Zobacz też:
Zamiast sernika i makowca zrób na święta to ciasto. Goście będą zachwyceni
To ciasto to mój pewniak na Wielkanoc. Goście nie kończą na jednym kawałku
Takiej babki jeszcze nie jadłeś. Zrób na Wielkanoc zamiast tradycyjnej, a zniknie co do okruszka