Reklama
Reklama

Te drożdżowe bułeczki rozpływają się w ustach. Prosty przepis i smak jak u babci

Drożdżowe wypieki wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem i przytulną atmosferą domowego ogniska. W prosty sposób można powrócić do tamtych chwil za pomocą drożdżowych bułeczek, które zachwycają swoją prostotą wykonania, a także smakiem jak u babci. Poznaj tę wyjątkową recepturę, do której z pewnością będziesz regularnie wracać.  

Drożdżowe bułeczki, zwłaszcza wyciągnięte prosto z piekarnika, to niepowtarzalny zapach i smak, który przywołuje czasy dzieciństwa spędzanego u babci. W końcu to właśnie babcia najczęściej częstowała puszystymi bułeczkami, które podczas przygotowań wymagają jednak ogromu cierpliwości, aby w rezultacie mogły wyjść tak smakowite. Warto więc znać przepis, dzięki któremu drożdżowe bułeczki wyjdą pyszne za każdym razem i pozwolą powrócić wspomnieniami do beztroskich czasów.

Drożdżowe bułeczki jak u babci. Uniwersalna receptura znana od dekad

Klasyczne bułeczki drożdżowe to wszechstronny wypiek, który sprawdzi się na wiele okazji. Dobre są na śniadanie i na podwieczorek. Można je jeść solo lub też posmarowane dżemem czy kremem czekoladowym. To także smakowita przekąska, która z pewnością posmakuje całej rodzinie. Zwłaszcza że większości kojarzy się z przyjemną atmosferą pełną ciepła i miłości.  

W końcu wypieki drożdżowe zazwyczaj wiążą się ze smakołykami babci, która dokładała wszelkich starań, aby ciasto było dobrze wyrobione, a następnie wypieczone, przez co przyjemny aromat wypieków wypełniał cały dom.  

Warto więc powrócić do beztroskich czasów za pomocą smaku i zapachu obłędnych bułeczek drożdżowych, które wyjdą jak u babci. Wystarczy przygotować je z tego przepisu, a z pewnością będą smaczne i na stałe wpiszą się w menu twojej rodziny.  

Zobacz także: Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka

Przepis na drożdżowe bułeczki. Jak je przygotować?

Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i odpowiedniego zestawienie proporcji składników, dlatego dobrze przygotowywać je ze sprawdzonego przepisu. Ten taki jest, dzięki czemu bułeczki wyjdą takie jak u babci. W tym celu potrzebne są następujące składniki:  

  • 500 g mąki pszennej  
  • 250 mleka (ciepłego) 
  • 50 g cukru  
  • 50 g masła 
  • 26 g świeżych drożdży  
  • 1 jajko  
  • Szczypta soli  
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek z wierzchu 
  • 1 łyżka mleka do posmarowania  

Sposób przygotowania:  

W pierwszej kolejności rozkrusz w misce drożdże i dodaj do nich cukier z ciepłym mlekiem. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże mogły pracować. W tym czasie przesiej do drugiej miski mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn z drożdży. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając roztopione masło.  

Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne przykryj je ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, dzięki czemu powiększy swoją objętość. Po tym czasie uformuj z niego małe bułeczki, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na około 20 minut.  

Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp według uznania ulubionymi dodatkami i piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Czas pieczenia powinien wynosić około 15-20 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.  

W przypadku tych bułeczek można postawić na klasykę lub dodać do nich nadzienie w postaci dżemu, jabłek czy kremu czekoladowego. Można je również później posmarować ulubionymi dodatkami, dzięki czemu te bułeczki drożdżowe sprawdzą się na wiele okazji.  

Zobacz też:

Do szarlotki oprócz jabłek dodaj ten składnik. Wszyscy przyjdą po dokładkę

Te warzywa warto jeść po przymrozkach. Są o wiele słodsze i smaczniejsze

Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski