Reklama
Reklama

Zamrażaj chleb tylko w ten sposób. Zawsze będzie miękki i smaczny

Większość Polaków nie wyobraża sobie przeżyć dnia bez zjedzenia pieczywa. Jeżeli ty też go uwielbiasz, to na pewno nieraz zdarzyło ci się kupić nadprogramowy bochenek chleba lub kilka bułek na zapas, a później w obawie przed zepsuciem postanowiłeś je zamrozić. To świetny sposób, aby zapobiec marnowaniu żywności i wykorzystać ją wtedy, gdy będzie ci potrzebna. Tylko, czy na pewno wiesz, jak prawidłowo mrozić chleb?

Wiele osób mrozi pieczywo, aby zapobiec marnowaniu żywności w swoim domu, i nie ma w tym nic złego. Wręcz przeciwnie, bo dzięki takiemu rozwiązaniu możesz ponownie wykorzystać jedzenie, którego na daną chwilę nie potrzebujesz, a może przydać ci się w niedalekiej przyszłości. 

Jednak mrożenie pieczywa nigdy nie powinno być bezmyślne. Umieszczając chleb w zamrażarce, pamiętaj o kilku zasadach, dzięki którym przez długi czas pozostaną one świeże i smaczne. 

Jak prawidłowo mrozić pieczywo? Rób tak, a chleb i bułki zawsze będą świeże i smaczne

Aby chleb podczas mrożenia nie stracił nic ze swojego smaku, nie powinieneś mrozić bochenka w całości, tylko od razu pokroić go w kromki albo plastry. Te następnie zapakuj do szczelnych pojemników albo woreczków. To sprawi, że pieczywo po rozmrożeniu nie będzie suche, tylko idealnie miękkie i nie straci nic ze swej chrupkości. 

I pamiętaj, że czas również ma znaczenie. Wiedz, że najlepiej zawsze mrozić chleb tuż po upieczeniu, przyniesieniu ze sklepu albo piekarni. Dzięki temu podczas mrożenia pieczywo ma większe szanse zachować również swój niepowtarzalny smak i aromat. 

Sprawdź: Kupujesz pieczywo z supermarketu? Prawdopodobnie wiele razy słyszałeś ten mit

Pamiętaj o tym, odmrażając chleb. Inaczej nie będzie ci smakował

Na tym jednak nie koniec, bo niezwykle istotny jest również sposób, w jaki będziesz odmrażać chleb. Po wyjęciu z lodówki pieczywo nadal powinno znajdować się w pojemniku, w którym było zamrażane. W przeciwnym razie może szybko wyschnąć i stracić część swoich właściwości. 

Zatem, jak prawidłowo odmrażać chleb? Najlepiej pozostaw go w temperaturze pokojowej i czekaj, aż sam się rozmrozi. Nie przyspieszaj tego procesu. A po wszystkim po prostu wstaw pieczywo do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i podgrzewaj przez 15 minut.

Czytaj również: Większość osób nie wie, jak prawidłowo gotować ziemniaki. Ty też popełniasz ten błąd?

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki