Reklama
Reklama

Większość osób nie wie, jak prawidłowo gotować ziemniaki. Ty tez popełniasz ten błąd?

Obieranie ziemniaków wydaje się być najprostszą rzeczą pod słońcem. Wykonujemy ją niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że i tu można się mylić i trzymać się niepotrzebnie utartych przekonań. Sprawdź, czy obierając ziemniaki nie popełniasz częstego błędu.

Prawidłowe obieranie ziemniaków? Liczy się czas

Obieranie ziemniaków to czynność tak banalna, że wydaje nam się, iż nie można jej zepsuć. A jednak można. Zdarza się to zwłaszcza zapobiegliwym osobom, które lubią mieć wszystko dokładnie zaplanowane i przygotowane wcześniej. Często, aby mieć to już z głowy, obieramy ziemniaki na kilka godzin przed obiadem. To błąd. Wbrew obiegowej opinii ziemniaki zawierają wiele witamin i minerałów. Długie moczenie w wodzie je ich pozbawia. 

Ziemniaki najlepiej obierać tuż przed gotowaniem. Im krócej są w wodzie, tym lepiej. Tak czy siak zostawią w niej wiele ze swej cennej zawartości. Dlatego lepiej nie wylewaj wody, która została po gotowaniu ziemniaków. Po wystudzeniu podlej nią rośliny domowe. Dostarczysz im w ten sposób naturalnego nawozu. 

Obieranie to nie koniec błędów

W przygotowaniu ziemniaków na obiad błąd można popełnić nie tylko przy obieraniu. Wiele osób obiera je, wrzuca do zimnej wody i gotuje około pół godziny. Podczas tak długiej obróbki cieplnej większość witamin wytrąca się z warzyw. Chodzi tu o witaminę A, B1, PP, których w ziemniakach jest dość sporo. To samo dotyczy składników mineralnych takich jak fosfor, magnez i żelazo. 

Zasada jest prosta: im krócej będą się gotowały ziemniaki, tym będą zdrowsze. Dlatego lepiej zaraz po obraniu wrzucać je do wrzącej, osolonej wody. Gotując się na średnim ogniu, ziemniaki dojdą w ciągu 10 minut. To spowoduje, że stracą duże mniej ze swych właściwości zdrowotnych niż gotowane w zimnej wodzie. 

Zobacz też:

Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby