Reklama
Reklama

Wzmacnia organizm i opóźnia procesy starzenia. Nazywają ją "napojem młodości"

Zdrowotne właściwości herbat oraz ziołowych naparów są znane od dawna. Jedne wspomagają trawienie, inne wzmacniają odporność czy obniżają poziom cukru we krwi. Od jakiegoś czasu popularnością cieszy się także napar z klitorii ternaterńskiej, nazywany powszechnie niebieską herbatą. Posiada wyjątkowy smak oraz kolor i nie bez powodu nazywany jest "napojem młodości".

W chłodne jesienne oraz zimowe wieczory na naszych stołach często gości czarna herbata z dodatkiem miodu lub cytryny. Nie jest to jednak jedyna propozycja. Klasyczny, rozgrzewający napój można zastąpić herbatą o intensywnym kolorze i wyjątkowym aromacie.

Niebieska herbata z Azji. Jakie ma działanie?

Działanie niebieskiej herbaty z Azji jest wielopoziomowe. Klitoria ternateńska nazywana również "Butterfly Pea Tea" jest źródłem witamin A, C, K, E oraz B. Nie brakuje też w niej minerałów takich jak np. wapń, mangan, fosfor, miedź, selen lub potas.

Dodatkowo jest doskonałym przeciwutleniaczem, dzięki któremu redukowana jest produkcja wolnych rodników, a proces starzenia się skóry następuje znacznie wolniej.

Ten imponujący zestaw zdrowych składników uzupełniają elementy takie jak: teaflawina, tearubigina, alkaloidy detoksykujące, czy niacyny. Ich działanie dotyczy m.in. regulowania poziomu cholesterolu czy wspomagania leczenia astmy oskrzelowej oraz usprawniania pracy układu trawiennego. Witaminy A oraz C powyztywnie wpływa na cerę, nadając jej młody, promienny wygląd. Niacynamid natomiast łagodzi stany zapalne, redukuje rumień i sprawia, że skóra jest odpowiednio odżywiona i nawilżona.

Czytaj również: Spala tłuszcz i opóźnia proces starzenia się skóry. Teraz możesz pić go do woli

Jak pić niebieską herbatę?

Napar z klitorii można przygotować w kilka minut. Wystarczy w wybranym naczyniu umieścić 4-6 suszonych kwiatów i zalać 250 ml wody. Ważne, by nie był to wrzątek - zalecana temperatura wody to 95 stopni Celsjusza. Następnie należy przykryć szklankę spodeczkiem i pozostawić do zaparzenia na 7-10 minut. Po tym czasie niebieska herbata nadaje się do spożycia. 

Można ją pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co ciekawe, jeśli dodamy do niej odrobinę soku z cytryny, napar zmieni kolor z intenstywnie niebieskiego, na fioletowy. 


Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie