Wszyscy dodają do herbaty, a ja wrzucam do kawy. Pomaga schudnąć i wspomaga jelita
Nie wyobrażam sobie dnia bez filiżanki małej czarnej. Ostatnio zaczęłam dorzucać do niej pewien dodatek kojarzony z herbatą. Efekt? Napój zyskuje nie tylko orzeźwiający smak, ale przede wszystkim staje się sprzymierzeńcem w odchudzaniu i dbaniu o zdrowie jelit. Na tym nie koniec właściwości zdrowotnych...
Mleko, cukier , syrop smakowy - to właśnie te składniki dodajemy do małej czarnej. Mało komu przyszłoby do głowy, że można urozmaicić ją o plasterek cytryny. Niesamowite, jak zadziała na nasz organizm. Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne tej kawy.
Jak wiadomo, kawa wykazuje właściwości pobudzające. Wszystko ze względu na zawartość kofeiny, teofiliny i teobrominy. Te składniki dodają energii, poprawiają koncentrację i pamięć, a także przyspieszają metabolizm. Co więcej, mała czarna ma w swoim składzie minerały, tj. wapń, potas, magnez, chroniące przed wolnymi rodnikami.
Cytryna ma duże ilości witaminy C oraz pektyny, które jako rozpuszczalny rodzaj błonnika pełnią funkcję prebiotyku, stwarzając doskonałe warunki do rozwoju "dobrych" bakterii . Poza tym pomagają w wypróżnianiu i zapewniają uczucie sytości przez dłuższy czas, dzięki czemu przestaniesz podjadać między posiłkami.
Podsumowując, kawa z cytryną potęguje efekt podkręcania metabolizmu. Kofeina pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej, a plasterek owocu przyspiesza pracę jelit.
Oprócz tego te 2 składniki to idealne połączenie dla osób zmagających się z wahaniami poziomu cukru we krwi. Mała czarna obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a cytrus wspiera utrzymanie stabilnej glikemii.
Sama cytryna wzmacnia odporność i pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Łagodzi infekcje, a dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn.
Kawę z cytryną robi się szybko i łatwo. Najbardziej lubię taką ze świeżo mielonych ziaren. Wtedy jest najbardziej aromatyczna.
Do dowolnej małej czarnej wystarczy dorzucić plasterek cytryny lub wycisnąć sok z jej połówki. Pamiętaj, że napar musi najpierw ostygnąć, żeby nie stracić cennych właściwości owocu.
Lepiej nie dodawać do tego napoju słodzidła, mleka czy syropu. Te dodatki mogłyby osłabić jego działanie.
Kawę z cytryną pij codziennie. Początkowo jej smak może wydawać się dość dziwny, jednak z czasem polubisz te orzeźwiające nuty.
Zobacz też:
Pierzesz buty w pralce? Ustaw ją w ten sposób, inaczej mogą się zniszczyć
Ubrałeś się tak do zdjęcia paszportowego? W urzędzie mogą odesłać cię z kwitkiem
Tylu grzybów w okolicy Lublina jeszcze nie było. Sprawdź, gdzie najlepiej się wybrać