Reklama
Reklama

Wspomaga odporność i ułatwia odchudzanie. Mało kto wie, że można z niego zrobić syrop

Chrzan to roślina, która często jest wykorzystywana w naszej kuchni. Doceniana jest głównie za swoje walory smakowe, jednak mało kto wie, że świetnie sprawdzi się również w postaci syropu wspierającego nie tylko naszą odporność, ale i odchudzanie. Podpowiadamy, jak zrobić syrop chrzanowy i jak go dawkować.

Chrzan to popularne warzywo korzeniowe, uprawiane na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Kojarzy się nam on głównie z dodatkiem do dań, czy składnikiem zup i sosów. Jednak chrzan jest także warzywem wspierającym naturalne procesy organizmu, wspomagającym naszą odporność oraz ułatwiającym odchudzanie. Warto więc przygotować z niego zdrowy syrop.

Chrzan a zdrowie - jakie ma właściwości?

Chrzan pospolity zaliczany jest do roślin z rodziny kapustowatych. Zdobył on serca jako przyprawa i dodatek do dań, wzmacniający ostrość i smak. Równocześnie jest on warzywem o wielu cennych właściwościach dla naszego zdrowia. Okazuje się bowiem, że chrzan jest znakomitym naturalnym wspomagaczem odporności.

Wynika to z tego, że stanowi on źródło fitoncydów oraz witaminy C. Są to składniki wykazujące właściwości antybakteryjne i pobudzające organizm do naturalnej regeneracji. Dzięki temu chrzan warto stosować podczas zapalenia zatok czy przeziębienia. Od lat w medycynie ludowej używany jest również jako środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ zawarte w nim składniki wspomagają wykrztuszanie.

Oprócz tego chrzan świetnie wpłynie również na naszą sylwetkę. Wspiera on przemianę materii i wydzielanie soków trawiennych. Co więcej, nie tylko podkreśla walory kulinarne potraw dzięki swojej ostrości, ale i poprzez zawartość enzymów wspomaga perystaltykę jelit. Pozwala to zminimalizować występowanie zgagi oraz zaparć. Dzięki temu chrzan jest świetnym wyborem, jeśli chcemy wspomóc naturalne procesy trawienne.

Co więcej, warzywo to wykazuje właściwości, takie jak działanie:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne.

Czytaj również: Brzydko pachnie i pcha się do domu. Tak ochronisz przed nim mieszkanie

Jak zrobić syrop z chrzanu? Ten przepis jest bardzo łatwy

Chcąc zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, możemy przygotować syrop chrzanowy. Przyrządzenie go nie jest trudne. Wystarczy, że przyszykujemy korzenie chrzanu, miód oraz sok z cytryny i szklankę z ciepłą, przegotowaną wodą.

Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie korzeni chrzanu. Jeżeli istnieje taka możliwość, warto uniknąć obierania skórki, skupiając się na jej mocnym wyszorowaniu. Następnie chrzan ścieramy na drobnej tarce i przekładamy do szklanego naczynia. Zalewamy wodą i dodajemy miód. Na 2 korzenie chrzanu przypadają 3 łyżki miodu. Oprócz tego wlewamy 6 łyżek soku z cytryny.

Całość dokładnie mieszamy lub blendujemy, aby mieć pewność, że składniki dokładnie się ze sobą połączą. Następnie odstawiamy mieszankę na tydzień, trzymając ją w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu odciskamy płyn przez gęstą gazę i przelewamy do szczelnie zakręcanej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce.

Przygotowując syrop chrzanowy, warto wykorzystać miód lipowy, obfitujący w walory prozdrowotne. Chcąc wzbogacić go o dodatkowe witaminy, możemy dodać czosnek, korzeń imbiru, kurkumę oraz cebulę.

Natomiast jeśli chodzi o dawkowanie syropu, to zaleca się spożywanie 1 łyżeczki płynu 2 razy dziennie. Pamiętajmy jednak, aby nie zażywać go na czczo, gdyż mógłby on podrażnić żołądek.

Zobacz też:

Pomidory ze sklepu nie mają smaku i zapachu? Zdziwisz się, jak łatwo możesz to zmienić

​Ta substancja jest zakazana w USA. W Polsce jemy ją bez granic

Rozbiłeś termometr rtęciowy? Sprawdź, gdzie należy go wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby