Ten miód wybieraj podczas zakupów. Jest najzdrowszy
Miód to naturalny produkt pszczeli o licznych właściwościach zdrowotnych. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów miodów. Różnią się gatunkiem roślin, z których pszczoły pobierały pyłek kwiatowy. Warto wiedzieć, po jaki rodzaj miodu warto sięgnąć w sklepie. Jaki miód jest najbardziej polecany dla dzieci, a jaki dla kobiet w ciąży? Sprawdzamy.
Miód jest naturalnym produktem o właściwościach antyseptycznych za sprawą wysokiej zawartości nadtlenku wodoru. Związek ten powstaje w wyniku reakcji z udziałem enzymów, pochodzących z gruczołów ślinowych pszczół. Oprócz tego zawiera również witaminy A, C oraz te z grupy B. Miód przyspiesza regenerację organizmu i skutecznie wzmacnia odporność. Ponadto jest zdrowym źródłem energii oraz wspomaga pracę mózgu.
Należy pamiętać, że miód jest również produktem wysokokalorycznym. Tylko jedna łyżeczka ma ok. 40 kcal, dla porównania łyżeczka cukru białego to 20 kcal. Miód w ponad 80% składa się z węglowodanów. Dlatego osoby zmagające się z otyłością lub cukrzycą powinny w szczególności zachować umiar w jego spożyciu. Zalecana dzienna dawka miodu może się różnić w zależności od stanu zdrowia danej osoby oraz poziomu jej aktywności fizycznej. Przyjmuje się, że zdrowe osoby dorosłe mogą spożywać ok. 1-2 łyżek stołowych miodu dziennie.
Miód można wprowadzić do diety dziecka już od pierwszego roku życia. Zalecana dzienna dawka miodu dla dzieci to ok. 1-2 łyżeczki. Dla dzieci szczególnie polecane są trzy rodzaje miodów.
- Miód lipowy
Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwgorączkowymi. Z uwagi na zawartość olejków eterycznych jest szczególnie polecany w łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych.
- Miód wielokwiatowy
Najbardziej popularny i łatwo dostępny rodzaj miodu. Bogaty w witaminy A, C, B12, B6, B2 i PP skutecznie wzmocni odporność. Miód wielokwiatowy pomaga również złagodzić objawy alergii.
- Miód akacjowy
Charakteryzuje się niezwykle delikatnym smakiem. Z uwagi na wysoką zawartość fruktozy i niski udział sacharozy jest lekkostrawny. Miód akacjowy jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym.
Miód jest zalecany zarówno dla kobiet w ciąży, jak i dla tych karmiących piersią. W tym czasie warto wybrać odpowiedni rodzaj miodu tak, aby wspomóc zdrowie swoje i swojego dziecka. Dla kobiet w tym stanie najbardziej polecane są cztery rodzaje miodów.
- Miód rzepakowy
Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C oraz flawonoidów, dzięki czemu skutecznie wspiera układ immunologiczny. Jest to bardzo ważne z uwagi na ograniczoną liczbę spożywanych leków przez kobiety w ciąży i karmiące. Dodatkowo odznacza się właściwościami regeneracyjnymi, co może okazać się pomocne w okresie poporodowym.
- Miód akacjowy
Jest delikatny w smaku i lekkostrawny, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego. Dodatkowo miód akacjowy odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Po jego spożyciu nie następuje nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Jest bogaty w witaminy C, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy.
- Miód gryczany
Odznacza się wysoką zawartością żelaza, dlatego warto go spożywać w przypadku anemii. Miód gryczany jest bogaty w witaminy C, B1, B2 i PP oraz antyoksydanty, które wspierają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
- Miód wielokwiatowy
Wspiera układ immunologiczny za sprawą licznych witamin, m.in. A, C, B12, B6, B2 i PP. Dodatkowo łagodzi objawy sezonowych alergii, np. kataru siennego.
Pamiętajmy, aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty oraz nie podgrzewać go za mocno. Dobroczynne właściwości miodu w dużej mierze wynikają z zawartości enzymów, które nie są odporne na wysokie temperatury — ulegają w nich stopniowemu rozkładowi.
Zobacz też:
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału