Wrzuć do porannej kawy. Nie zmarzniesz w chłodny dzień, a do tego schudniesz
Wiele osób zaczyna swój dzień od kawy. Mając taki zwyczaj, warto urozmaicić napój o pewien produkt, dzięki któremu nasza codzienna filiżanka kawy przyczyni się nie tylko do lepszej odporności w sezonie jesienno-zimowym, ale i sprawi, że będzie nam łatwiej zgubić zbędne kilogramy. Sprawdź, co warto dodać do swojej porannej kawy.
Kawa o poranku może nas świetnie pobudzić do działania na cały dzień. Co więcej, jeśli dodamy do niej imbir, to nie tylko będzie ona porządną dawką energii, ale i sprawi, że tego dnia nie zmarzniemy, a także wesprzemy swój organizm w kwestii odporności, równocześnie wspomagając proces odchudzania. Zalet tego rozwiązania jest naprawdę wiele. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną i zdrową kawę z imbirem.
Imbir jest przyprawą, którą bez wątpienia warto mieć zawsze pod ręką. Nie bez powodu jest on od dawien dawna używany w medycynie ludowej. Przede wszystkim służy on jako świetny środek rozgrzewający, a także przeciwdziałający mdłościom.
Równocześnie wskazuje się na to, że regularne spożywanie imbiru pomaga złagodzić stany zapalne w organizmie, a także pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Oprócz tego systematyczne jedzenie imbiru lub picie napojów z jego dodatkiem wpływa na:
- regulację poziomu cukru we krwi,
- wsparcie metabolizmu,
- poprawę koncentracji,
- wzmocnienie serca,
- obniżenie poziomu złego cholesterolu,
- zwalczanie wolnych rodników.
Czytaj również: Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Imbir warto więc dodawać do swojej porannej kawy. Jest to połączenie, które powinniśmy stosować zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ nie tylko świetnie wpłynie to na nasze zdrowie, ale i rozgrzeje w chłodne dni.
Co więcej, taki napój poprawi nasze trawienie i wesprze metabolizm, więc jest także dodatkową pomocą podczas odchudzania. W dodatku takie rozwiązanie wspomaga nasz organizm w walce z pierwszymi objawami przeziębienia. Jest to więc nie tylko smaczny, ale i bardzo korzystny dla całego ciała napój.
Kolejną zaletą kawy z imbirem jest to, że jest ona bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy, że dwa cienkie plasterki świeżego imbiru dodamy do filiżanki gorącej kawy. Chcąc uzyskać mocniejszy smak, możemy lekko rozgnieść plasterki, by wydobyć z nich więcej soku. Bardzo ważne jest to, aby kawa była gorąca, ponieważ dopiero wtedy imbir może uwolnić swój aromat oraz właściwości.
W przypadku, gdy nie mamy świeżego korzenia imbiru, możemy użyć 1/4 łyżeczki przyprawy. Dodajemy ją do kawy i dokładnie mieszamy. Co prawda, będzie ona miała nieco inny smak, ale nadal będzie posiadała swoje zdrowotne właściwości tak jak w przypadku świeżego korzenia.
Zobacz też:
Biegnij do garażu i przetrzyj tym kabinę prysznicową. Na długo pożegnasz kamień i osad
Taki chleb jest zdrowszy od świeżego. Trudno w to uwierzyć, ale to prawda
Masz takie bombki na choince? Uważaj, mogą być niebezpieczne dla zdrowia