Reklama
Reklama

Włóż to do słoika z suszonymi grzybami. Więcej się nie popsują

Wiele osób decyduje się na suszenie grzybów, ponieważ jest to jedna z najlepszych metod na ich przechowywanie. Jednak, aby by była ona skuteczna, musimy zadbać o kilka kwestii, dzięki którym do grzybów nie dostanie się wilgoć, prowadząca do powstawania pleśni. Istnieje prosty sposób, który pomoże nam temu zapobiec. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby.

Niezależnie od metody, którą wybraliśmy do suszenia naszych grzybów, musimy później zadbać o to, aby odpowiednio je przechowywać. Jeżeli będziemy to robić w nieprawidłowy sposób, to zaczną one pleśnieć i tym samym nie będą się nadawały do użytku. Podpowiadamy, co dorzucić do pojemnika z suszonymi grzybami, aby nie martwić się wilgocią.

Dlaczego warto suszyć grzyby? To rozwiązanie niesie wiele korzyści

Suszenie grzybów ma wiele zalet. Dzięki temu możemy między innymi zachować ich wartości odżywcze, co jest niezwykle istotne, ponieważ stanowią one źródło białka, błonnika, selenu, potasu,  miedzi oraz witamin z grupy B.

Warto także wspomnieć, że zawierają one antyoksydanty, wspierające walkę z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiegają uszkodzeniom komórek oraz przedwczesnemu starzeniu się.

Oprócz tego suszone grzyby stają się podstawą wielu dań, więc możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Między innymi sprawdzą się one jako podstawa do faszerowania pierogów, dodatek do bigosu czy do uszek. Co więcej, mogą one być elementem wywarów, bazujących na warzywach.

Jeżeli jednak chcemy w pełni korzystać z dobrodziejstw, jakie niosą za sobą suszone grzyby, to musimy zadbać o to, aby odpowiednio je przechowywać, by nie spleśniały i wciąż nadawały się do użytku.

Czytaj również: Jeden z najzdrowszych napojów świata może być jeszcze zdrowszy? Wystarczy, że dodasz odrobinę tego owocu

W jaki sposób należy przechowywać suszone grzyby? O tym musisz pamiętać

Grzyby musimy przechowywać przede wszystkim w czystym, ale i suchym oraz szczelnym pojemniku. Najlepiej w tej roli sprawdza się słój, który ma przylegającą nakrętkę. Szczelność jest w tym przypadku kluczowa, ponieważ nawet niewielka ilość wilgoci mogłaby sprawić, że grzyby nie będą już zdatne do jedzenia.

Pamiętajmy również, aby suszone grzyby przechowywać w temperaturze pokojowej oraz w zacienionym miejscu. Możemy więc np. włożyć je do szafki kuchennej, o ile nie ma w niej wilgoci. Warto także dodatkowo zadbać o to, by nasze suszone grzyby przetrwały bez pleśni. Wystarczy, że do słoika wrzucimy kilka ziarenek ryżu. Dzięki temu, że znakomicie absorbuje on wilgoć, grzyby pozostaną suche.

Dobrą metodą jest także użycie liści laurowych. Możemy włożyć je do szafki lub bezpośrednio do pojemnika, w którym przechowujemy grzyby. Dzięki temu odstraszymy mole spożywcze, które często próbują dostać się do suszonych grzybów.

Musimy również unikać pewnych rzeczy, aby bezpiecznie i skutecznie przechowywać suszone grzyby. Należy pamiętać o tym, że grzybów nie należy trzymać w papierowych torebkach, ponieważ papier chłonie wilgoć. Złym wyborem są również foliowe torebki, które nie zapewnią właściwej szczelności.

Zobacz też:

Gdzie wyrzucasz zepsute lampki choinkowe? Jeśli do tego kosza, popełniasz kosztowny błąd

Robisz to przy okazji smażenia? Twoja patelnia będzie do wyrzucenia

Polacy zapomnieli o tym soku, a to błąd. Pij codziennie, a serce ci podziękuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby | grzyby