Właśnie zaczyna się na nie sezon. Tak wybierzesz najsmaczniejszego arbuza
Trudno wyobrazić sobie lato bez soczystego arbuza, który jest doskonałym orzeźwieniem w ciepłe dni. Powoli startuje na niego sezon, dlatego dobrze wiedzieć, na co zwracać uwagę, aby wybrać słodki i soczysty egzemplarz. Okazuje się, że jest kilka szczegółów, które pomogą podjąć dobrą decyzję w sklepie lub na targu. Dowiedz się, na co zwracać uwagę.
Arbuz to nierozłączny element lata, który stanowi soczystą przekąskę lub bazę do orzeźwiających lemoniad czy lodów. Z łatwością można go dostać w niemal każdym sklepie i na straganie, lecz zakup wcale nie należy do najprostszych. Aby móc cieszyć się pełnią smaku arbuza, trzeba wiedzieć, jak wybrać smakowity okaz bez rozkrajania i próbowania.
Arbuz chętnie jedzony jest ze względu na słodki smak i soczysty miąższ. Warto jednak zwrócić na niego uwagę w kontekście zdrowia. Składa się aż w 92% z wody, przez co świetnie nawadnia organizm. Jest to szczególnie ważne w upalne dni. Polecany jest między innymi seniorom, gdyż może być to smaczny i lekki sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów.
W dodatku arbuz to opcja niskokalorycznej przekąski, gdyż w 100 g znajduje się jedynie około 30 kalorii. Jest to więc dobry wybór dla osób dbających o sylwetkę. Ponadto arbuz dostarcza wielu witamin, takich jak C i A, a także minerałów i silnego przeciwutleniacza, jakim jest likopen.
Arbuz stwarza niezliczone możliwości wykorzystania go w kuchni, przez co pomimo swojego rozmiaru szybko znika, gdyż chętnych na soczysty smak nie brakuje. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i wielu dań, a także jako jeden ze składników koktajli i smoothie. Lody arbuzowe i sok również robią furorę. W sezonie wiele osób chętnie więc kupuje całe arbuzy w sklepie i na targach. Trzeba jednak wiedzieć, na co zwracać uwagę, aby ten zakup zawsze należał do udanych.
Zobacz także: O tej porze nigdy nie jedz owoców. Zamiast pomagać, szkodzą
Zakup arbuza może być prosty, przyjemny i przede wszystkim udany, jeśli wiadomo, na co zwrócić uwagę, aby dokonać dobrego wyboru. Na szczęście jest kilka wskazówek, którymi wystarczy się kierować, aby zakupiony arbuz był słodki i soczysty, a także mógł poleżeć przez kilka dni w lodówce. Zatem, jak wybrać smacznego arbuza?
Kluczowy jest wygląd skórki, a dokładnie widocznej na niej jasnej plamy. To miejsce, którym arbuz przylegał do ziemi, dojrzewając. Im jest ona bardziej żółta bądź pomarańczowa tym owoc jest bardziej dojrzały i słodszy. Bardzo blada plamka sugeruje więc, że arbuz został zerwany za wcześnie i przez to może nie być słodki i soczysty.
Ponadto liczy się wygląd ogonka, jeśli arbuz go dalej posiada. Brązowy i suchy będzie świadczyć o naturalnym dojrzewaniu arbuza, zaś zielony sugeruje o zbyt wczesnym zerwaniu. Wielkość i kształt arbuza również nie są bez znaczenia. Okrągły jest zazwyczaj słodszy aniżeli podłużny. Dodatkowo lepiej sięgać po duże arbuzy lub te średniej wielkości, gdyż małe egzemplarze zazwyczaj bywają mniej dojrzałe.
Sprawdź też: Truskawki będą świeże nawet 2 razy dłużej. Wystarczy, że zrobisz to
W prosty sposób można dowiedzieć się o tym, czy dany egzemplarz arbuza to dobry wybór. Wystarczy delikatnie postukać w arbuza palcami i nasłuchiwać. Jeśli dźwięk jest głęboki i pusty, oznacza dojrzałość i soczystość. Dźwięk płaski to natomiast niedojrzałość lub wręcz przeciwnie — przejrzałość.
Do tego warto wziąć pod uwagę wagę arbuza. Dobry okaz powinien być stosunkowo ciężki, gdyż składa się w 90% z wody, a to przesądza o jego ciężkości. W celu oceny dobrze podnieść kilka arbuzów o podobnej wielkości, by porównać wagę i wybrać tego najbardziej soczystego.
Na koniec warto wiedzieć o kilku rzeczach, które przesądzają o tym, że arbuz z pewnością nie będzie smaczny. Nie należy brać konkretnego arbuza, jeśli na skórce występują ciemne plamy oznaczające obecność grzybów lub bakterii. Podobnie jest z białym nalotem i jasnobrązowymi wzorami, które mogą sugerować żerowanie owadów i innych szkodników.
Zobacz też:
Mrozisz truskawki? Uważaj na ten błąd, bo inaczej będą paskudne w smaku
Pij zamiast zielonej herbaty. Koncertowo zbija cukier i ciśnienie
Zapomnij o smugach na lustrze. Ten domowy środek sprawi, że będzie czyste, jak łza