Truskawki będą świeże nawet 2 razy dłużej. Wystarczy, że zrobisz to
Truskawki to uwielbiane owoce sezonowe, które zachwycają swoją słodkością i soczystością. Sezon na nie właśnie się zaczyna, dlatego można je kupić już w większości sklepów i na targach. Niestety te letnie owoce słyną nie tylko ze swojego zachwycającego smaku, ale również z delikatności i nietrwałości. Dobrze więc wiedzieć, co robić, aby przedłużyć świeżość przechowywanych truskawek. Pamiętaj o kilku kwestiach.
Truskawki zachęcają swoim kolorem i smakiem. Uwielbiane są za swoją lekkość i zapach zbliżającego się lata. Chcąc cieszyć się nimi jak najdłużej, dobrze wiedzieć, jak przedłużyć świeżość truskawek oraz o czym pamiętać podczas ich przechowywania. Kilka niewłaściwych kroków może sprawić, że owoce szybko się zepsują. Czego należy unikać?
Truskawki to słodkie owoce, które uprawiane są niemal na całym świecie. W Polsce sezon na nie w dużej mierze zależny jest od warunków pogodowych. Zazwyczaj zaczyna się już w maju i trwa do początku lipca. Tak więc warzywniaki i półki sklepowe powoli zapełniają się tymi soczystymi, czerwonymi owocami, gdyż sezon na truskawki nabiera rozpędu.
Warto wykorzystać ten czas w roku i jak najczęściej sięgać po truskawki, gdyż niosą ze sobą wiele cennych składników odżywczych, takich jak minerały i witaminy (duża zawartość witaminy C). Ponadto zawierają związki działające przeciwzapalnie, a także antyoksydanty, które opóźniają starzenie komórek. To nisko kaloryczne owoce, które posiadają niski ładunek oraz indeks glikemiczny.
Poprzez swój bogaty skład wspierają odporność i serce, usprawniają pracę układu pokarmowego, działają przeciwzapalnie, a przy tym wspierają redukowanie masy ciała, gdyż są jednocześnie niskokaloryczne i sycące. Można je jeść na surowo, a także jako dodatek do koktajli, ciast i licznych deserów. Te owoce sprawdzą się także do domowych przetworów, takich jak dżemy, konfitury czy soki.
Zobacz także: Pij każdego ranka. Zapomnisz o słodyczach i poprawisz koncentrację
Truskawki najczęściej jednak cieszą na świeżo prosto z osiedlowego warzywniaka lub krzaczka. Zazwyczaj kupowane są na kilogramy. Niestety wystarczy zły sposób przechowywania, a owoce te w niewłaściwych warunkach szybko zaczną się psuć, pleśnieć i tracić tak uwielbiany smak. Na szczęście można zdecydowanie przedłużyć ich świeżość, pamiętając o kilku kwestiach.
Zaraz po zakupie pamiętaj o dokładnym przejrzeniu truskawek i odrzuceniu tych, które są popsute, miękkie i zgniecione. Nawet jeden zepsuty owoc może przyspieszyć psucie się kilograma soczystych i świeżych truskawek. Ponadto przechowuj je nieumyte w lodówce, gdyż woda przyspiesza psucie. Wobec tego najlepiej myć truskawki bezpośrednio przed zjedzeniem. Nadmiar wilgoci powoduje rozwój pleśni i gnicie.
Sprzyjać temu może również przechowywanie w woreczku, dlatego zaleca się trzymanie truskawek w płaskim, najlepiej szklanym pojemniku. Ponadto ten powinien być wyścielony ręcznikiem papierowym, aby zapobiec gromadzeniu się wilgoci. Truskawki zawsze powinny być przechowywane z szypułkami oraz układane na płasko, czyli nie warstwami, aby nie zwiększać ryzyka psucia się owoców. W ten sposób kupione truskawki mogą na dłużej pozostać świeże i cieszyć swoim słodkim smakiem.
Może cię zainteresować: Twierdzą, że sprzedają polskie truskawki? Sprawdź to, a nie dasz się oszukać na bazarku
Zobacz też:
Daj to na przypaloną patelnię i poczekaj 5 minut. Będzie czysta jak łza
Pierzesz ubrania i ręczniki razem? Pewnie nie wiesz, ale to poważny błąd
Najzdrowszy na świecie napój dla cukrzyków. Mało kto zwraca na niego uwagę