Reklama
Reklama

Wkładasz gorące garnki do lodówki? Lepiej przestań, awaria to tylko jedna z konsekwencji

Właściwe przechowywanie jedzenia jest kluczowe dla zachowania jego świeżości. Wiele osób decyduje się na wkładanie gorących garnków do lodówki. Jednak zdecydowanie odradzamy to rozwiązanie, ponieważ nie tylko wpłynie to negatywnie na naszą potrawę, ale i może doprowadzić do wielu innych nieprzyjemnych konsekwencji. Sprawdź, czego unikać i jak przechowywać jedzenia.

Lodówka pomaga nam zachować świeżość naszych potraw. Jednak jeśli umieszczamy w niej gorące garnki, to nie tylko możemy wpłynąć negatywnie na jedzenie, ale i na urządzenie. Takie działanie niesie za sobą szereg nieprzyjemnych skutków. A co z niegorącym, ale ciepłym jedzeniem?

Wkładasz gorące garnki do lodówki? Ten błąd może cię sporo kosztować

Pozostawianie jedzenia na blacie nie jest dobrym pomysłem, ponieważ przetrzymywanie potraw w temperaturze pokojowej może przyczyniać się do rozwoju szkodliwych bakterii. Jednak wcale to nie oznacza, że gorące dania powinno się od razu chować do lodówki, ponieważ takie działanie może wpłynąć niekorzystnie nie tylko na jedzenie, ale i nasze urządzenie.

Umieszczenie w lodówce garnka napełnionego gorącym daniem może spowodować, że nasze urządzenie ulegnie zniszczeniu. Wynika to z tego, że lodówka nagle musi zacząć intensywniej działać i chłodzić. Wobec tego kompresor chodzi na najwyższych obrotach, aż do momentu, w którym temperatura nie spadnie do właściwego poziomu.

Sprawia to, że urządzenie nie tylko pobiera większe ilości energii i przyczynia się do wyższych rachunków, ale i w rezultacie może ono ulec awarii. Dodatkowo gorące potrawy w lodówce mogą negatywnie wpłynąć na pozostałe pożywienie, które trzymamy w środku.

Czytaj również: Tych warzyw i owoców nie trzymaj w lodówce. Tracą smak i witaminy

Co z ciepłymi daniami - czy można je wkładać do lodówki?

Jednak nie zawsze mamy czas czekać na to, aż nasza potrawa samodzielnie ochłodzi się na tyle, by mogła zostać schowana do lodówki, więc wciąż jest ciepła. Wtedy warto zastosować metody, dzięki którym przyspieszymy cały proces studzenia jedzenia.

Zimą oczywiście możemy po prostu wynieść nasze danie na balkon czy taras, umieszczając na nim pokrywkę, a dopiero potem schować go do lodówki. Innym sposobem jest podzielenie pozostałości po obiedzie na kilka mniejszych porcji i przełożenie ich najpierw do słoika lub pojemnika, a dopiero potem schowanie ich do lodówki. Dzięki temu, mimo że potrawy będą wciąż ciepłe, nie wpłyną one aż tak negatywnie na funkcjonowanie urządzenia.

Zobacz też:

Masz w łazience taką zasłonę prysznicową? Lepiej ją wyrzuć, jest szkodliwa dla zdrowia

​Pij przed śniadaniem. Poprawisz odporność i pozbędziesz się boczków

Tyle możesz schudnąć, regularnie jeżdżąc na rowerze. Sprawdź, ile kalorii spalasz w godzinę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki