Jaką wodę wlewasz do czajnika - ciepła, czy zimną? Wbrew pozorom, ma to duże znaczenie
Po czajnik sięgamy od kilku do kilkunastu razy dziennie. Kawa, herbata, ziołowe napary to napoje, których nie sposób przygotować bez wrzątku. Zaparzamy je odruchowo, nie zastanawiając się nad tym, w jaki sposób to robimy. Po prostu wlewamy do czajnika wodę - ale zimną czy ciepłą? Warto się nad tym pochylić, bo temperatura ma tu duże znaczenie.
Niezależnie od tego, czy korzystamy z czajnika elektrycznego, czy tradycyjnego, bez wody się nie obędzie. Najczęściej nie zastanawiamy się nad jej temperaturą - jaka poleci, taka będzie. Niektórzy uważają, że lepiej wlać do czajnika ciepłą wodę, bo szybciej się zagotuje.
Tymczasem w ciepłej wodzie jest znacznie więcej bakterii niż w zimnej. Drobnoustroje szybciej się namnażają w ciepełku, zimno im nie sprzyja. Ciepła woda niesie też ze sobą więcej osadów, które nie są obojętne dla naszego czajnika.
Jak podkreśla dr Bożena Krogulska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, ciepła woda służy tylko do celów sanitarnych i higienicznych, a zimna - do spożywczych. Lepiej więc używać tej ostatniej do przygotowywania posiłków. Do czajnika wlewaj zawsze zimną wodę.
Wlewasz ciepłą wodę do czajnika w nadziei na to, że szybciej się zagotuje? Jest dokładnie odwrotnie. Ciepła woda powoduje szybsze osadzanie się kamienia. Wpływa to nie tylko na zwiększenie długości gotowania wody. Osad znacząco skraca też żywotność czajnika.
Zimna woda jest lepsza dla naszego zdrowia, dla czajnika, ale i dla smaku. Osad powoduje, że nasza herbata czy kawa mogą zyskać metaliczny posmak. Napoje przygotowywane na bazie zimnej wody są zwyczajnie smaczniejsze.
Czytaj też: Suszysz pranie w mieszkaniu? Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Jeśli brzegi twojego czajnika już pokryte są kamieniem, możesz temu zaradzić. Wystarczą tu proste i tanie domowe sposoby. Jak pozbyć się osadu z czajnika?
- wlej do czajnika roztwór wody i octu w proporcji pół na pół. Zagotuj wodę i odstaw całość na godzinę. Potem wystarczy wylać wodę z kamieniem i przetrzeć wnętrze naczynia szmatką;
- wsyp do czajnika paczkę kwasku cytrynowego, zalej wodą i zagotuj. Po godzinie zagotuj całość jeszcze raz. Następnie wypłucz czajnik. Kwasek cytrynowy nie pozostawi po sobie zapachu;
- wsyp do mokrego czajnika pół paczki sody, rozprowadź ją na brzegach naczynia. Po kwadransie dokładnie umyj i wypłucz czajnik.
Te domowe sposoby uratują twój czajnik i smak napojów spożywanych przez ciebie i domowników. Pamiętaj, aby wyczyszczony czajnik napełniać już potem tylko zimną wodą.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien