Reklama
Reklama

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Konserwy rybne od lat robią furorę w sklepach. Są tanie, łatwo dostępne i pozwalają szybko coś zjeść, dlatego Polacy masowo się nimi zajadają. Niestety opakowania, które po nim pozostają, są dość problematyczne pod względem segregacji odpadów. Okazuje się, że prawie każdy wyrzuca je do złego pojemnika.

Segregacja odpadów to temat, który powinien interesować wszystkich. To obowiązek i dobry nawyk przyczyniający się do ochrony środowiska naturalnego, jednak służy naturze wyłącznie wtedy, gdy zużyte produkty trafiają do odpowiednich pojemników. 

O ile zasady wyrzucania odpadów tj. ulotki, stare gazety czy butelki nie stwarzają dla nikogo większego problemu, o tyle bardziej problematyczne śmieci już tak. Czy wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Większość osób nie ma o tym pojęcia.

Jak segregować odpady? Podstawowe zasady, o których trzeba pamiętać

W 2024 roku segregowanie podstawowych odpadów jest już dla wielu osób odruchową czynnością. Coraz rzadziej trzeba przypominać, że papier trafia do niebieskich pojemników, plastik oraz metal do żółtych. 

Jak również wiadomo, szkło należy wrzucać do tych oznaczonych kolorem zielonym. Naturalnie są jeszcze bioodpady (m.in. obierki), które należy wrzucać do brązowego kosza

Może cię zainteresować: Jest najzdrowszym owocem na świecie. W Polsce rośnie na każdym kroku

Gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Sprawdź, dokąd powinna trafić

Nie zawsze jednak sprawa jest tak samo łatwa. Zdarzają się bardziej problematyczne śmieci, tj. konserwy rybne, po które w okresie świąt Polacy będą sięgać jeszcze częściej (m.in. w celu przygotowania makaronów lub sałatek rybnych i innych smacznych dań). I tutaj poprawnej segregacji śmieci można się jednak łatwo nauczyć.

Wystarczy zapamiętać, że resztki ryby powinny zostać umieszczone w kontenerze z opadami zmieszanymi, a sama puszka (po oczyszczeniu z oleju i pożywienia) do żółtego pojemnika - przeznaczonego na metale i tworzywa sztuczne. Przed wyrzuceniem opakowanie po konserwie warto zgnieść, aby do kosza zmieściło się więcej odpadów.

Zobacz też:

Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie

Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem

Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | recykling | zakupy | sprzątanie