Reklama
Reklama

Widzisz to w swojej lodówce? Jeśli chcesz ją uratować, lepiej szybko wezwij pomoc

Lodówka to sprzęt niezbędny w każdej kuchni. Przeciętne modele rzeczonych urządzeń mogą nam służyć nawet przez 15 lat. Żeby jednak lodówkę można było użytkować tak długo, warto zwracać uwagę na to, czy nie pojawiają się pewne niepokojące sygnały świadczące o nadchodzącej awarii. Szczególnie istotny jest jeden znak.

Widzisz to w swojej lodówce? Lepiej działaj szybko

Awaria lodówki może okazać się bardzo kosztowna. Nie dość, że trzeba wówczas zapłacić dość sporo za naprawę sprzętu, to jeszcze istnieje ryzyko zepsucia się przechowywanego w niej jedzenia. Z tego względu warto zwracać uwagę na pewne sygnały, które mogą świadczyć o nadciągającym nieszczęściu. 

Jednym z takowych znaków jest lód pojawiający się na tylnej ściance lodówki. Nadmierne gromadzenie się szronu często wynika z uszkodzenia systemu No Frost bądź zniszczenia uszczelek. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być także awaria termostatu - w takim przypadku mogą wystąpić również symptomy takie jak zamarzanie żywności oraz ciągła praca sprężarki. 

W przypadku zaobserwowania lodu gromadzącego się na ściankach lodówki należy działać szybko - sprzęt należy rozmrozić i sprawdzić stan uszczelek. Jeśli urządzenie wydaje niepokojące dźwięki, a problem ze szronem znacznie się pogłębia, to wówczas lepiej jest wezwać pomoc. Zbagatelizowanie sprawy pogorszy awarię. W niektórych sytuacjach naprawa może okazać się bardziej kosztowna niż wymiana sprzętu na nowy.

Przeczytaj też: Owoce w czasie mrożenia zmieniają się w zbitą kulę? To znak, że popełniasz ten błąd

W ten sposób możesz uniknąć awarii. Jak dbać o lodówkę?

Żeby lodówka mogła nam służyć jak najdłużej, należy w odpowiedni sposób o nią dbać. Przede wszystkim, dobrze jest regularnie kontrolować stan uszczelek i wymieniać je w razie konieczności. Ponadto trzeba pamiętać o ustawieniu odpowiedniej temperatury chłodzenia (odpowiedni zakres to od 2 do 5 stopni Celsjusza). Lepiej unikać też wkładania do lodówki ciepłych produktów, ponieważ może się to odbić na żywotności sprzętu. 

Jeżeli nasza lodówka nie jest wyposażona w system No Frost, to wówczas należy ją regularnie rozmrażać. Najlepiej robić to co około pół roku. Dzięki temu zapobiegniemy gromadzeniu się lodu w środku urządzenia. 

Co ważne, lodówkę należy regularnie czyścić. Można to zrobić za pomocą specjalnych środków lub domowej roboty specyfików na bazie octu i płynu do naczyń. Mycie lodówki ograniczy rozwój bakterii oraz zapobiegnie powstawaniu nieprzyjemnego zapachu.

Zobacz też:

Mimo suszy tu grzybów jest pełno. Idź, a wrócisz z pełnym koszykiem

Te orzechy są jak plaster na serce. Wspomagają też tarczycę, a Polacy ich nie jedzą

Twoje ręczniki będą miękkie i puszyste jak chmurka. Wystarczy jedna zmiana

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sprzątanie | domowe sposoby